Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 3 december 2018

  Prisas för jobb mot sexism i skogen

  Årets alumn på SLU blir Elin Olofsson, en av initiativtagarna bakom metoo-uppropet #slutavverkat. Uppropet gav jämställdhetsarbetet i skogsnäringen en rejäl knuff framåt.

   Jägmästaren Elin Olofsson blir årets alumn på SLU, som en av kvinnorna bakom #slutavverkat. Uppropet har haft stor påverkan på skogsbranschens jämställdhetsarbete.
  Jägmästaren Elin Olofsson blir årets alumn på SLU, som en av kvinnorna bakom #slutavverkat. Uppropet har haft stor påverkan på skogsbranschens jämställdhetsarbete.

  – Utan Elin Olofssons insats hade inte diskussionen om lika villkor och jämställdhet varit lika levande inom universitetet som den är i dag. Det krävs mycket mod att utmana de gamla traditioner som fortfarande präglar skogsbranschen – från bolagens styrelserum och entreprenörer till lärare och kurskamrater, säger Peter Högberg, rektor vid SLU i ett pressmeddelande.

  Elin Olofsson arbetar efter sin examen inom skogskoncernen SCA Skog i Umeå. På SLU läste hon Jägmästarprogrammet och tog sin examen 2010.

  2017 tog hon och några till initiativet till skogsbranschens metoo-upprop, #slutavverkat, som gett ringar på vattnet inom både företag och utbildningar.

  Bland annat har SLU lagt till en ny kurs inom sina skogsutbildningar, med fokus på jämställdhet och trakasserier. Man har även skapat ett forum för diskussion och handling via utställningen ”jämställd återväxt”.

  – Det här är ett erkännande för alla oss bakom uppropet #slutavverkat. Jag hoppas att priset markerar att det inte längre ska kännas som något förbjudet att stå upp för jämställdhet i skogen. Vad skogsbranschen behöver är tolerans. Inga stora, viktiga, avgörande tankar har någonsin fötts ur intolerans, säger Elin Olofsson i pressmeddelandet.

  – Jag vet att många ledningsgrupper och organisationer jobbar med olika former av jämställdhet kopplat till ledarskapsplattformar och ledarskapsutbildningar. På lång sikt hoppas jag att ”tandkrämen är ute ur tuben” när det gäller diskussionen om jämställdhet och skog. Jag sa för ett antal år sedan att innan jag går i pension ska skogsbranschen vara jämställd, och förhoppningsvis har det senaste årets utveckling bidragit till att det kommer gå fortare än så.

  Hon kommer att få ta emot sitt pris på SLU i Uppsala 29 maj. Prisceremonin hålls under Thesis day, då elever som snart tar examen presenterar sina examensarbeten. Elin Olofsson kommer även att hålla en egen föreläsning för studenterna och deras inbjudna familjer och vänner.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen