Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 13 november 2018

  Hon klev upp i toppen av svenskt näringsliv

  Sedan 1990 har Ruter Dam uppmärksammat rekryteringen av starka kvinnor till tunga maktpositioner. I år fick Petra Einarsson, Billerud korsnäs, ta emot den prestigefulla utmärkelsen.

   Petra Einarsson fick diplom och blommor av Marika Lundsten, VD för Ruter dam.
  Petra Einarsson fick diplom och blommor av Marika Lundsten, VD för Ruter dam. FOTO: Ruter Dam

  – Jag är oerhört glad och hedrad över hedersutmärkelsen ”Årets Ruter Dam”, som visar att det jag åstadkommit hittills har haft betydelse för kvinnliga ledare och för svenskt näringsliv. Utmärkelsen ger mig också modet att fortsätta leda företaget i den riktning jag starkt tror på och att våga förändras i takt med att världen förändras, sa Petra Einarsson i en kommentar till utmärkelsen.

  Ruter Dam grundades 1987 som en stiftelse och är ett chefsutvecklings- och mentorsprogram för kvinnor. Utmärkelsen kom till när man ville uppmärksamma en för tiden ovanlig rekrytering. Kerstin Stenberg fick posten som VD och finansdirektör för PK-banken 1990. Efter det har 27 kvinnor fått ta emot utmärkelsen, som delas ut i mitten av oktober varje år.

  Har hunnit mycket

  Petra Einarsson får priset, sedan hon rekryterats till posten som VD och koncernchef för Billerud Korsnäs, i februari 2018. Med erfarenheter från en lång karriär inom Sandvik, har hon redan hunnit genomföra stora förändringar i koncernens organisation.

   Uppsala Universitet utsåg Petra Einarsson till årets alumn 2013. Då var hon VD för Sandvik Materials Technology.
  Uppsala Universitet utsåg Petra Einarsson till årets alumn 2013. Då var hon VD för Sandvik Materials Technology. FOTO: Stefan Estassy/Sandvik

  När det gäller jämställdheten inom branschen och koncernen finns fortfarande mycket att göra, men man arbetar med frågan och hon tycker att man är på väg åt rätt håll.

  – Jag hoppas att jag kan vara en förebild och är glad att vi på flera ledande befattningar, till exempel i koncernledningen, hittat ytterst kompetenta kvinnor, sa Petra Einarsson till Ruter Dams VD, Marika Lundsten.

  Mansdominerat företag

  Billerud Korsnäs går vidare med sin satsning på hållbara förpackningar, och siktet är inställt på att vara snabbare än konkurrenterna.

  Utmaningen hon står inför nu, är att maximera tillverkningsvolym och innovationsarbete utan att organisationen drabbas av växtvärk.

  – Petra Einarsson är koncernchef för ett globalt erkänt industriföretag som till största delen består av män, sa Marika Lundsten vid presentationen av vinnaren.

  – Petras uppgift är leda företaget åt rätt håll genom tydlighet, målfokusering, en decentraliserad organisation och jämställd ledningsgrupp, vilket på sikt förhoppningsvis bidrar till att fler industriföretag får fler kvinnor på ledande positioner.

  Relaterade artiklar

  Till toppen