Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 19 januari

  Hon får kunder att hitta svensk ull

  En småskalig fårbonde med entreprenörsanda och två motstridiga faktum om ullmarknaden. Den kombinationen ledde till grundandet av Ullförmedlingen.

   Det fanns en stor efterfrågan på svensk ull men köpare hade svårt att komma i kontakt med säljare. Här hittade Fia Söderberg en lösning.
  Det fanns en stor efterfrågan på svensk ull men köpare hade svårt att komma i kontakt med säljare. Här hittade Fia Söderberg en lösning. FOTO: Privat

  När Fia Söderberg, som tillsammans med sin sambo driver Sjökärrets ekogård i Almunge, deltog i ett ullseminarium för sex år sedan tänkte hon extra mycket på två motsägelsefulla trender i branschen.

  – Å ena sidan kasseras två tredjedelar av den svenska ullen (uppgift från Fåravelsföreningen, reds anm), och å andra sidan hör jag ofta åh, har du ull! Det finns både ett stort utbud och en stark efterfrågan, och dessutom importerar Sverige 300-400 ton ull per år, säger Fia Söderberg.

  Hon var inte den enda deltagare som konstaterade att det saknades bra sätt att förmedla svensk ull. Men den enda som gick hem och skapade en marknadsplats där ullen kunde hitta sin kund samma kväll, i form av en Facebookgrupp. Efter ett par veckor hade gruppen 2 000 medlemmar, i dag är antalet uppe i 6 000.

  Hittade finansiering

  Exakt hur många försäljningar som skett är inte kartlagt men en uppskattning är en omsättning på 1,5 ton ull per år till ett värde av cirka 100 000 kronor.

  Snart stod det klart att marknadsplatsen behövde en annan plattform, bland annat eftersom alla inte använder Facebook och där var det krångligt att söka ull av viss kvalitet. Problemet var att det är kostsamt att bygga en webbplats. Fia Söderberg började söka efter finansiering och hittade till Leader* Upplandsbygd.

  – Det roliga var att kansliets personer blev eld och lågor och uppmuntrade till att söka projektmedel. Det som var mindre kul var att ansökan innebar väldigt mycket pappersjobb, säger hon.

   Exakt hur många försäljningar som skett är inte kartlagt men en uppskattning är en omsättning på 1,5 ton ull per år till ett värde av cirka 100 000 kronor.
  Exakt hur många försäljningar som skett är inte kartlagt men en uppskattning är en omsättning på 1,5 ton ull per år till ett värde av cirka 100 000 kronor. FOTO: Privat

  Hösten 2018 kunde Fia Söderberg göra en förstudie, delvis med Leader-stöd, där hon fångade upp behov hos köpare och säljare inför bygget av plattformen. Med hjälp av en referensgrupp testades betatjänsten och i september i år började försäljningen, som går till så att varje ullproducent och ullkund annonserar ut vad de har respektive söker. Nu finns över 600 användare och ett par hundra kontakter har redan tagits via den nya platsen.

  Även om intäkterna hittills varit små har åren med Facebookgruppen, som nu ska fasas ut till förmån för den nya sajten, varit värdefulla.

  – Jag har framför allt lärt mig mycket om ull, om de väldigt olika kvaliteterna av ull i Sverige. En viss ull passar för att tova ihop och filta för att dess fibrer hakar i varandra. Medan ull som man stoppar i kuddar ska vara fluffig, berättar Fia Söderberg som vid sidan av sitt jobb med de egna fåren, en gårdsbutik, det egna företaget som tar skrivuppdrag och Ullförmedlingen även producerar podden Ullpodden.

  – Jag tror att jag har bidragit till att uppmärksamma svensk ull i sociala medier. Ökad kunskap är viktigt för marknadsföringen.

  Svårt att hålla intäktsflöde

  Att skapa ett stabilt intäktsflöde är fortfarande den stora utmaningen. Fia Söderberg har valt att inte ”skära emellan”, ingen avgift för försäljning eller köp tas ut för bastjänsten. Lite intäkter kommer från annonser och sponsorer. Nu utvecklar hon nya tjänster för att nå lönsamhet på sikt. 

  – Jag tittar på sådant som att skapa digitala kurser, om hur man ökar värdet på sin ull och annat som en producent behöver veta, berättar hon.

  Ullförmedlingen är en av flera aktörer som jobbar för att öka användningen av svensk ull. Efterfrågan har ökat dramatiskt de senaste åren och alla vill sluta slänga svensk ull, enligt flera bedömare.

  Fia Söderberg och företagets styrelse undersöker även möjligheten att ta in externa investerare. Häromveckan deltog hon i en sorts entreprenörstävling, ”Flipday” i Uppsala, där bland annat professionella investerare fick fiktiva pengar att fördela på nio unga innovativa företag, de flesta inom teknik. Vinnare blev Ullförmedlingen.

  – Det var väldigt roligt. Särskilt eftersom sådana sammanhang är lite utanför min komfortzon, om man säger så. Varför skulle någon bry sig om ullen… men det gjorde de.

  *Fotnot: Leader är ett sätt att finansiera genomförandet av utvecklingsidéer på landsbygden. Pengarna kommer från EU, staten och från de deltagande kommunerna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen