Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 13 september 2019

  Från lektionssalen till odlingen

  Elin Hjalmarsson är den före detta läraren som bytte bana till odling. Nu siktar hon på att skala upp sitt företag Russnäs Andelsjordbruk i Eksjö till 1 000 kvadrat odlingsmark, med resiliens som affärsidé.

   ”Min vision är att bygga ett lönsamt, resilient företag”, säger Elin Hjalmarsson.
  ”Min vision är att bygga ett lönsamt, resilient företag”, säger Elin Hjalmarsson. FOTO: Carina Engqvist

  – Det är viktigt att hitta grödor som står pall för nyckfullt väder, och en vattenförsörjning som funkar även under perioder av torka, säger hon.

  Vid sidan av de praktiska utmaningarna kring odlingen finns de affärsmässiga.

  – För att jag ska kunna försörja mig helt räcker det förmodligen inte med gårdsförsäljning och kassar till privatpersoner, utan jag måste på sikt hitta även skolor, restauranger och andra stora kunder.

  Företaget har fått visst stöd av Astrid Lindgrens Hembygd, en leaderförening i fem småländska kommuner. Elin Hjalmarsson hoppas också på medvind från samhällsutvecklingen.

  – Jag hoppas att medvetenhet om fördelarna med lokala leverantörer ökar. Att fler börjar förstå att det är bra att inte vara beroende av transporter och ett lågt oljepris, säger hon och fortsätter:

  – Säg att vi står inför någon form av kris – om Eksjö kommun handlar till skola och omsorg i närområdet är det mindre sårbart än om råvarorna kommer från utlandet. Dessutom bidrar det till mer jobb i bygden.

  Relaterade artiklar

  Till toppen