Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 21 september 2019

  Tomt spannmålsmagasin blev välbesökt gårdsbageri 

  Bälsunda

  Susanne Lindqvist hade två fina och oanvända hus på gården, gedigen bagarkunskap och en dröm om att jobba hemma. Men skulle folk hitta till ett bageri mitt ute på vischan?

   Susanne Lindqvist säljer Sussis Ljusa, äppelbullar och en mängd andra bröd och bakverk hemma på gården.
  Susanne Lindqvist säljer Sussis Ljusa, äppelbullar och en mängd andra bröd och bakverk hemma på gården. FOTO: Linda Vikström

  Sussis Gårdsbageri står det ovanför en teckning av ett rågax på en liten oval skylt vid infarten till gården. I den röda timmerstugan, tio meter från boningshuset, väljer en kund bland bröd och bullar och berättar att han är nyinflyttad till närmsta tätorten, Bålsta, och hade hört att det fanns ett mysigt bageri i Bälsunda. Susanne Lindqvist som driver bageriet bjuder påtår till två torsdagsstammisar, och ber sin mamma Lillvor Johansson ta över medan hon blir intervjuad. 

  Under sitt tidigare yrkesliv har Susanne Lindqvist varvat mellan anställning och att jobba hemma på gården, berättar hon. Det lantbruksföretag som hon driver tillsammans med sin man har spannmålsproduktion; höstvete, korn, havre och ärter, en mindre skogsproduktion och, sedan våren 2011, ett gårdsbageri.

  – Jag och min man Lasse hjälps åt med det mesta om det behövs, även fast jag egentligen inte hinner mycket mer än att baka och driva kaféet nu för tiden. Och så sköter jag all bokföring för vårt företag.

  Ville starta något hemma på gården

  Innan Susanne Lindqvist blev gårdsbagare jobbade hon på en konferensanläggning, bland annat som bagare.

  – Jag trivdes så bra med det. Men jag hade länge haft en dröm om att starta något nytt här på vår gård, skapa en mötesplats, och använda våra gamla hus till något bra. Och så en dag var våra fyra döttrar plötsligt vuxna och när de sade ”kom igen nu, innan du blir för gammal” så lyssnade jag.

  För att bröden ska bli riktigt goda har Susanne Lindqvist två grundpelare; råvarorna ska vara av hög kvalitet och nästan alla degar får kalljäsa länge. För företaget är det också att växa långsamt som gäller. Och att hålla koll på kostnaderna. 

  – Vi köpte till exempel allting, förutom ugnen, till bageriet begagnat, och det mesta håller fortfarande. 

   Susanne Lindqvist med en av storsäljarna, Sussis ljusa, i famnen. I köket bakar mamma Lillvor Johansson solrossnittar.
  Susanne Lindqvist med en av storsäljarna, Sussis ljusa, i famnen. I köket bakar mamma Lillvor Johansson solrossnittar. FOTO: Linda Vikström

  Sex år senare var Susanne Lindqvist redo för det nästa stora steget, att starta året runt-kafé i bageriet och sommartid även i den lilla drängstugan och i trädgården intill. Då ökade hon också sin aktivitet i sociala medier.

  Men att besöksantalet ökat stadigt beror mest på att gäster tipsar vänner och bekanta, tror hon. För det är gott om besökare. En sommardag är 100 inslag i kassan per dag inget ovanligt och rekordet är på cirka 400 gäster. 

  – Visst är det jätteroligt att det kommer så många hit, både från bygden men även långväga ifrån. Fast det känns också som ett uppfyllt mål att se människor träffas här. ”Ni två har väl gått i samma byskola”, sa jag till ett par gäster som var här samtidigt. Då hade de inte träffats på 30 år.  

  Mässor och marknader bra marknadsföring

  Susanne Lindqvists bästa tips för dig som vill starta gårdskafé:

  • Var beredd på att jobba jättemycket. För mig var det speciellt tufft de första åren då jag var med på varenda relevant mässa och marknad för att marknadsföra bageriet.

  • Samarbeta med företag som verkar i området; tipsa kunder om varandra och anlita lokala hantverkare.

  • Ha inte öppet då och då utan håll dig till samma öppettider så att kunderna inte behöver kolla upp om de kan komma. Sussis Gårdsbageri har öppet onsdag-lördag året om. 

  • Tajma starten rätt. Ofta hör jag ”åh, det här skulle du gjort för 20 år sedan”, men nej, säger jag då. Då var barnen små och jag hade inte haft den tid och kraft som krävs. 

  • Undersök om det finns stöd att få, men tänk på att ansökan kan vara väldigt krävande. Jag beviljades till slut 90 000 kronor för landsbygdsutveckling från länsstyrelsen för att renovera den nya kafédelen, men efter ett par år av byråkrati blev jag extremt trött på ansökningsarbetet, till exempel begärde de att jag skulle ta in tre offerter för varje litet moment i arbetet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen