Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 6 november 2018

  Hennes dröm - ett riktigt fårjobb

  Marlene Ström tog tjuren vid hornen och gjorde allvar av jakten på drömjobbet.

  – Jag har alltid trivts med djur och har fastnat för just får, de ger så mycket.

   Marlene Ström har bestämt sig för att följa drömmen, nu letar hon efter jobb på lantbruk med animalieproduktion, helst med får.
  Marlene Ström har bestämt sig för att följa drömmen, nu letar hon efter jobb på lantbruk med animalieproduktion, helst med får. FOTO: PRIVAT

  Efter utbildning och jobb inom helt annat område, bestämde sig Marlene Ström, för att hon ville återgå till sina rötter.

  – Min farfar var mjölkbonde och när mjölkkorna åkte, blev det köttdjur. När de försvann från gården ville jag och min syster ha hästar. Våra föräldrar sa att om vi betalade dem själva så skulle det väl gå bra, de trodde nog aldrig att vi skulle lyckas få ihop pengarna.

  Hästar blev det, och stöd från föräldrarna. Bland annat en pappa som utbildade sig till hovslagare för att sko döttrarnas hästar.

  – Jag har alltid haft drömmen om att skaffa en egen gård, men när jag skulle läsa vidare så blev det inom informationsdesign.

   Det var genom uppfödaren till Marlenes bordercollie, som hon började extrajobba med får. Bland annat genom att hjälpa till som avbytare när fårbönder var sjuka eller behövde åka bort.
  Det var genom uppfödaren till Marlenes bordercollie, som hon började extrajobba med får. Bland annat genom att hjälpa till som avbytare när fårbönder var sjuka eller behövde åka bort. FOTO: PRIVAT

  Vallhund blev väg tillbaka

  Sedan hon köpte bordercollie har hon kommit närmare djuren igen. Uppfödaren var inriktad på arbetande vallhundar och på den vägen är det. Nu har hon två vallhundar och 8 får.

  – Jag har vallat, hjälpt till med fåren och sugit åt mig all kunskap jag kunnat.

  – När folk varit sjuka eller behövt åka bort så har jag erbjudit mig att ta hand om djuren. Jag funderade till och med på att starta eget och åka runt som avbytare på fårgårdar.

  Nu har hon bestämt sig för att satsa på sin dröm.

  – Men först vill jag jobba i en etablerad verksamhet och få mer erfarenhet.

   Marlene Ströms vallhundar, Geni och Gaia.
  Marlene Ströms vallhundar, Geni och Gaia. FOTO: PRIVAT

  Frågade i grupper

  Hon la ut krokar i olika grupper i sociala medier för att se om någon sökte.

  ”Kan man ha ett riktigt arbete där man jobbar med får i Sverige?” frågade hon bland annat. Svaren var både funderingar och även rena jobberbjudanden.

  – Jag fick jättemånga svar, från både Sverige, Skottland och Norge.

  De flesta av tipsen var en helt annan typ av jobb än vad Marlene Ström letade efter.

  – De tips jag fick från Skottland var att åka och jobba för mat och logi. Ett jobb där man bor hos familjen och får lite fickpengar.

  – Det är intressant, till och med där man har så pass storskalig fårdrift, fanns inga riktiga jobb.

  Med riktigt jobb menar hon ett där man får en riktig vit lön.

  – Jag ville hitta ett jobb där jag känner att jag kan stanna. Jag är inte tjugo år gammal och letar efter något tillfälligt för att komma i väg och resa.

   Åtta får har hon också, men de är utlånade för tillfället på grund av betes- och foderbristen.
  Åtta får har hon också, men de är utlånade för tillfället på grund av betes- och foderbristen. FOTO: PRIVAT

  Intressant verksamhet

  Ett av tipsen visade sig dock vara mycket intressant med jobb hos en fårproducent.

  – Det verkade väldigt bra. Gården hade både nöt, får och stora marker som de sköter, så det kanske finns fårjobb i Sverige ändå.

  Att hitta ett jobb med just får är dock inget krav, hon är intresserad av att arbeta med djurhållning generellt också.

  Om hon erbjuds anställning som innebär flytt, ser hon det inte som något problem.

  – Jag bor i Västerås nu och är från Norrbotten från början. Känns det bra så spelar en flytt ingen roll, säger Marlene Ström.

  Relaterade artiklar

  Till toppen