Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 5 november 2019

  Våga fråga – och öka lönsamheten

  Pumpa veterinären och klövvårdaren på kunskaper. Släng ut en fråga i sociala medier. Våga testa fast du tvekar om att du kan. 

  Det är Lina Sjöbergs bästa tips för inlärning för lantbrukare. 

   Lina Sjöberg med bordercollien Jamie.
  Lina Sjöberg med bordercollien Jamie. FOTO: Lina Sjöberg

  Lina Sjöberg hade sneglat på gårdens traktorer i flera år och tänkt att hon borde lära sig att köra. Men det var först häromveckan när hennes föräldrar, som hon driver Häckle gård tre mil utanför Gävle tillsammans med, var bortresta som hon hoppade upp i förarsätet. 

  – Jag startade motorn och tänkte att nu får vi se vad detta blir. Hade inte kört traktor på minst tio år. Men det gick bra, det enda som var knepigt var att öppna balgripen men då ringde jag min karl och frågade. Så nu kan jag köra traktor också, säger Lina Sjöberg.  

  Där är ett sätt att få nya kunskaper – bara gör det. Men finns det fler sätt, som inte kräver stora investeringar i tid och pengar? Lina Sjöberg delar sin utmaning med många andra lantbrukare.

   Lina Sjöberg, även känd som Piganlina på Instagram, siktar på att bli den perfekta mjölkbonden och lär sig hela tiden nya saker.
  Lina Sjöberg, även känd som Piganlina på Instagram, siktar på att bli den perfekta mjölkbonden och lär sig hela tiden nya saker. FOTO: Lina Sjöberg

  Passa på att fråga

  Det är roligt och utvecklande att lära nytt. Och insikten om att det skulle kunna förbättra verksamheten, och på sikt leda till bättre lönsamhet i företaget, gör det viktigt att utbilda sig. Men den som jobbar på en gård har svårt att ta ledigt för en kurs. Dessutom täcks långt ifrån alla kunskaper som gör skillnad av utbildningsvärlden. 

  Om Lina Sjöberg hade jobbat på ett stort företag hade hon kanske sagt att hon utvecklat en effektiv utbildningsstrategi med lönsamhetsfokus. Nu säger hon att hon älskar att lära sig nytt. I första hand för att djuren, 300 djur sammanlagt varav ungefär 130 mjölkande, ska ha det bra. 

  – Jag har otroligt bra kontakt med vår veterinär och jag passar alltid på att ställa massa frågor om juverhälsa och annat. Samma med klövvårdaren och avelsrådgivaren, jag lär mig mycket av dem. 

  Vänner och sociala medier

  Precis som lantbrukare gjort i alla tider brukar Lina Sjöberg ofta ta hjälp av branschkollegor.

  – Jag känner rätt många och det är toppen att kunna slå en signal om det är något problem. Dessutom tipsar man, eller varnar, varandra. Det är bra, inte minst för att det finns så mycket olika produkter och erfarenheter så man inte kan testa allt själv.

  Men ännu större utbyte ger nätverket i sociala medier. Främst på Instagram, där hennes konto Piganlina har 6 800 följare. 

  – I förrgår bad jag om råd för hur man får upp energin på en ko som just kalvat och delade med mig av mina egna. 

  Det inlägget fick 65 intressanta kommentarer, ett om juverhälsa nästan lika många. 

  Någon gång per år investerar Häckle gård i kurser, som en workshop i klövvård i november. 

  – Sådant är ju jättekul och så sparar vi lite pengar när man kan göra mer själv. 

  Stora mål i sikte

  Lina Sjöbergs vilja att lära sig mer, snabbt, beror på att hon fortfarande känner sig ganska grön, de första mjölkdjuren kom till gården så sent som 2011, och på de högt ställda målen. 

  – Målet är att vara bland topp-tio-gårdar när det gäller juverhälsa, fertilitet och produktion. 

  Ett delmål är i sikte. 

  – Vi är snart uppe i 11 000 kilo ECM per ko och år. Då får man en tårta av Växa Sverige. Jag har strävat efter den där tårtjäkeln i flera år så det ser jag fram emot, säger Lina Sjöberg.

   

  Lina Sjöbergs tips för lantbrukare med stora ambitioner men lite tid

  • Passa på att tanka kunskap när proffsen – veterinärer, rådgivare, klövvårdare – är på besök.

  • Vårda din bekantskapskrets och utnyttja den! Så mycket kunskap finns på nära håll. Delad kunskap är bra för alla!

  • Utnyttja sociala medier för att ställa frågor, ge tips och starta diskussioner.

  • Även en liten utbildningsbudget ger resultat. Lina Sjöbergs årskostnad för utbildning är cirka 10 000 kronor.

  • ”Hur svårt kan det vara?” Den inställningen kan ge dig mycket, inte minst nya kunskaper.

  • Läs in det du behöver själv, nästan allt finns på internet. Nu har Lina Sjöberg fokus på att lära sig mer om avel och pluggar stamtavlor.

  • Sätt tydliga mål, även om de känns långt borta, så blir det lättare att veta vad du behöver lära dig.

  Relaterade artiklar

  Till toppen