Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 12 januari

  Lära för yrkeslivet

  Vill du lära nytt men helst studera något praktiskt med siktet inställt på ett specifikt yrke?

  Här är lantbruksnära utbildningar på yrkeshögskolor runt om i Sverige.

   ATL har vaskat fram några utbildningar som doftar gårdsdjur, skog och växtlighet. Arkivbild.
  ATL har vaskat fram några utbildningar som doftar gårdsdjur, skog och växtlighet. Arkivbild. FOTO: Shutterstock/TT

  Nyligen skrev ATL om lantbruksrelaterade universitetsutbildningar, men det finns även ett stort programutbud inom yrkeshögskolan. Dessa utbildningar är eftergymnasiala och praktiskt inriktade. Vi har vaskat fram några som doftar gårdsdjur, skog och växtlighet.

  Samtliga är CSN-berättigade och avgiftsfria och ges återkommande på respektive studieort. De flesta startar på höstterminen med ansökning under vårterminen. Grundläggande behörighet*, och i några fall även viss arbetserfarenhet, krävs.

  Agrotekniker

  Var? Biologiska yrkeshögskolan i Skara.

  Vad? Ger dig fördjupade kunskaper om lantbrukets husdjur, växtodling, teknik, ekonomi och arbetsledning. Goda möjligheter att skräddarsy utbildningen efter egna intressen och mål. Tvåårig utbildning inklusive minst 20 veckors LIA, lärande i arbete.

   

  Arborist

  Var? Hvilan Utbildning i Åkarp.

  Vad? För dig som gillar att klättra i träd! Och bli specialist på trädets funktion, anatomi, biologi och livsmiljö för att kunna bidra till problemfria träd. Till arboristens uppdrag hör riskbedömningar av större trädbestånd och enstaka träd. Tvåårig.

   

  Beridare

  Var? Flyinge.

  Vad? Efter den treåriga utbildningen kan du utbilda, matcha och tävla ridhästar. Både dressyr, hoppning och fälttävlan ingår men fördjupande kurser väljer du inom din specialgren. Tävlande ingår i utbildningen. Sammanlagt 30 veckors LIA. Detta är inte kursen där du lär dig rida – höga förkunskaper är ett krav.

   

  Driftledare lantbruk

  Var? Vreta Utbildningscentrum eller på distans på Forslundagymnasiet i Umeå. 

  Vad? För dig som redan jobbat minst ett år på halvtid inom lantbruk och vill vidareutbilda dig och siktar till exempel på att bli egenföretagare inom mjölk, nötdjur eller fårproduktion. Obligatoriska kurser i entreprenörskap, jordbrukspolitik och miljö med mera samt valbara kurser om olika djur, fodring och produktionsmodeller. 1 respektive 1,5 år.

   

  Hovslagare

  Var? Biologiska yrkeshögskolan i Skara.

  Vad? För dig som vill jobba med hästar men inte rida kanske den treåriga hovslagarutbildningen kan passa. Får du en plats redan höstterminen 2020 blir du en av de första i Sverige att bli certifierad av EFFA, europeiska organisationen för hovslagare. Hela 50 veckors LIA.

   

  Klövvårdare

  Var? Biologiska yrkeshögskolan i Skara.

  Vad? Här får du lära dig att sköta om inte bara kornas klövar utan även att verka grisar och får. I takt med att djurbesättningarna blir större växer behovet av klövvårdare. En av de kortaste utbildningarna på yrkeshögskola, ett år varav ungefär halva tiden är LIA.

   

  Kuskutbildning i brukshästkörning

  Var? Wången AB i Alsen.

  Vad? För dig som vill samarbeta med hästar inom skogs- eller jordbruk, turism eller skötsel av naturskyddsområden. Förutom att lära dig köra får du kunskaper om hästföretagande och ledarskap. Två år på halvtid.

   

  Skogsbrukstekniker

  Var? Dille Gård i Krokom eller Slottegymnasiet i Ljusdal.

  Vad? För dig som vill jobba med och i skogen, kanske driva eget skogsvårds- eller avverkningsföretag eller arbeta som arbetsledare eller maskinförare. Utbildningen är 1,5 år och ger behörighet till studier för att bli skogsmästare.

   

  Fotnot: Mer info finns på yrkeshogskolan.se och på respektive skolas hemsida.

   

  *Grundläggande behörighet kan vara utbildning från gymnasiet, folkhögskola, komvux eller motsvarande kunskaper.

  Relaterade artiklar

  Till toppen