Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 30 januari 2019

  Tulpanpionjär fick ta emot pengar av prinsessan

  På måndagskvällen överlämnades Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling till Joakim Svensson. Genom att utveckla verksamheten och bredda affärerna, ökade han lönsamheten och minskade miljöpåverkan på samma gång.

   Joakim Svensson på Lunnarps Jord och Fjäder fick ta emot ett stipendium om 100 000 kronor delades ut av Kronprinsessan Victoria.
  Joakim Svensson på Lunnarps Jord och Fjäder fick ta emot ett stipendium om 100 000 kronor delades ut av Kronprinsessan Victoria. FOTO: Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien

  Joakim Svensson driver Lunnarps Jord och Fjäder tillsammans med sin sambo Malin Nilsson. Stipendiet om 100 000 kronor delades ut av Kronprinsessan Victoria, under Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens högtidssammankomst.

  Han är uppväxt på gård, men eftersom han fick höra att det inte fanns någon framtid i lantbruket, utbildade han sig till grävmaskinist. Efter en tid i yrket sökte han sig ändå tillbaka till sina rötter, men då via ett stort jordbruk i Kanada dit han åkte och arbetade.

  2009 köpte Joakim Svensson in sig i sin styvpappas gård med växtodling och kalkonuppfödning. 2014 tog han och sambon över gården helt.

  Nya affärer

  De gjorde stora förändringar, ny ventilation medförde att man sänkte sin elförbrukning och oljepannan byttes ut mot flispanna. På det sättet minskade kostnaderna samtidigt som man minskade sin miljöpåverkan.

  Under åren har de också breddat verksamheten och hittat fler affärsmöjligheter. Dels startades import och försäljning av verktyg och dels startade de tulpanodling på friland.

  Se ATL TV:s inslag från Kunnarps Jord och Fjäder:

  ”I Sverige säljs 160 miljoner tulpaner mellan jul och påsk, men vi har ingen inhemsk produktion. Istället importeras lökar producerade på ett sätt som inte lever upp till det svenska regelverket”, säger han i ett pressmeddelande.

  Vill expandera

  Tulpanerna odlades på 0,5 hektar och gav 300 000 blommor, men nu siktar man på att öka odlingen. Joakim Svensson har också stor tillförsikt när det gäller kalkonproduktionen och en ökad efterfrågan på kalkonkött.

  ”Vi har inte de traditionerna i Sverige och det tar lite tid att ändra på, men det kommer. Det sker stora förändringar av kostvanorna, människor blir både rikare och mer miljömedvetna, tekniken utvecklas oerhört snabbt. Villkoren för dagens bönder kommer att förändras radikalt, även jämfört med den revolution generationen innan har fått uppleva”, säger han.

  Stipendiet

  • Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling är på 100 000 kronor, och delas ut till unga som utmärkt sig inom området.

  • Stiftelsen delar även ut stipendier till unga inom naturvetenskaplig forskning, ung företagsamhet, landsbygdsutveckling, internationella studier och musik.

  • Alla stipendiater blir även medlemmar i ett nätverk där man bland annat åker på gemensamma studieresor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen