Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 23 januari 2019

  Hon valde lantbruk med naturvetenskap

  ÖKNASKOLAN, NYKÖPING.

  Rebecka Alaton valde naturbruksgymnasiets lantbruksinriktning med naturvetenskap.

  – Det är jätteroligt, vi får prova på så mycket olika saker!

   Gymnasieeleven Rebecka Alaton varvar gärna teoripluggandet med tid i kostallet hos kalvarna.
  Bild 1/3 Gymnasieeleven Rebecka Alaton varvar gärna teoripluggandet med tid i kostallet hos kalvarna. FOTO: Lisa Rogert
   Öknaskolan har både mjölkdjur och kalvar på själva skolan och köttdjur lite längre bort på gården Nynäs.
  Bild 2/3 Öknaskolan har både mjölkdjur och kalvar på själva skolan och köttdjur lite längre bort på gården Nynäs. FOTO: Lisa Rogert
   Öknaskolans personal välkomnade nyfikna niondeklassare till öppet hus och svarade på frågor inför gymnasievalet 2018. Från vänster till höger: Simon Wancke, Per Jogfors, Viktor Persson, Malin Celander, Karin Husa, Rolle Holmström, Ulrica Backman, Lotta Lindberg Thompsson, Kirsti Östberg.
  Bild 3/3 Öknaskolans personal välkomnade nyfikna niondeklassare till öppet hus och svarade på frågor inför gymnasievalet 2018. Från vänster till höger: Simon Wancke, Per Jogfors, Viktor Persson, Malin Celander, Karin Husa, Rolle Holmström, Ulrica Backman, Lotta Lindberg Thompsson, Kirsti Östberg. FOTO: Lisa Rogert

  Det finns en seglivad myt om att man inte kan få högskolekompetens om man väljer naturbruksprogram på gymnasiet. Så är det inte alls, det går att få både grundläggande- och särskild behörighet.

  Förra våren träffade Jobb & Karriär Rebecka Alaton, som gick andra året på Öknaskolan utanför Nyköping. Hennes plan är att utbilda sig till agronom och då behövs den behörighet man får på naturvetenskapligt gymnasieprogram.

  – Jag kunde väl ha gått var som helst egentligen, men jag hörde många som sa att de trivdes här på Öknaskolan och att få hålla på med lantbruk också är perfekt för mig.

  Inte alls jobbigt

  Många undviker de teoretiska ämnena i största möjliga mån, eftersom de tror att det skulle bli jobbigt, men det håller hon inte alls med om.

  – Det är inte alls jobbigt, jag får ju varva det teoretiska med praktisk undervisning. Vi får prova på så mycket olika saker, olika maskiner och djurhållning säger hon.

  Skolan har både mjölkdjur och kalvar på själva skolan och köttdjur lite längre bort på gården Nynäs.

  Den förhållandevis omfattande teori som ingår i det naturvetenskapliga programmet kan ju tänkas svår, särskilt om den ska hinnas med samtidigt med naturbruksämnena, men enligt Rebecka Alaton är det snarare en fördel att läsa dem tillsammans.

  – Det handlar om vad man har för mål och ambitioner tror jag. Lärarna här är förstående och man kan lägga upp målen på en nivå som passar.

  ”Ta chansen”

  – Finns chansen att få högskolebehörighet, tycker jag att man ska ta den, det öppnar många dörrar och man förlorar ju ingenting, säger hon.

  Hon bor på skolans internat och det är inte alltid så tyst och lugnt i studenthusen.

  – Man har ju sitt rum och det går alltid att hitta en plats om man vill plugga. Sedan finns även biblioteket som alltid är öppet. Där kan man sitta om man behöver lugn och ro.

  Läxhjälpen tycker hon också fungerar bra när man ska studera utanför skoltid.

  – Om man bestämmer med några kompisar och pluggar tillsammans så blir det lättare att komma i gång och roligare, säger Rebecka Alaton.

  Fakta Öknaskolan

  På Öknaskolan kan man välja mellan inriktningarna lantbruk, djur, trädgård, häst och jakt och viltvård.

  Som fördjupningsområde kan man läsa naturvetenskap så att du får särskild behörighet till att plugga vidare på högskola efter gymnasiet.

  Här finns även ett program för den som behöver mer stöd under sin utbildning.

  Den som saknar behörighet till gymnasiet kan söka via Yrkesintroduktion.

  På Öknaskolan läser ca 250 elever varav 140 bor på skolans internat.

  Den som är nyfiken kan hälsa på vid öppet Hus eller andra evenemang som skolan har varje år: kosläpp i maj och Julmarknad i december.

  Källa: Öknaskolan

  Relaterade artiklar

  Till toppen