Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 30 april 2020

  En framtidsbransch för arbetssökande

  Nu är det dags att se de gröna näringarna som en framtidsbransch för utvecklande arbeten som gör skillnad. Ungdomar eller äldre som vill byta bransch har stora möjligheter att få jobb.

   Annika Bergman, verksamhetschef på jobbsajten Gröna Jobb.
  Annika Bergman, verksamhetschef på jobbsajten Gröna Jobb. FOTO: Eva-Lena Johnsson

  ”Inget ont som inte har något gott med sig” brukar det heta. Kan coronapandemin vara en vändpunkt för arbetsbristen inom de gröna näringarna? Arbetsbristen inom de gröna näringarna har varit kännbar i många år och stora pensionsavgångar väntas.

  Coronapandemin har förvärrat arbetsbristen då få utländska säsongsarbetare kommer att kunna ta till sig till Sverige i år. Men pandemin har också satt strålkastarljuset på de gröna näringarna på ett nytt sätt. Aldrig tidigare har så många pratat om vikten av självförsörjningsgrad när det gäller livsmedel och arbetsbristen inom de gröna näringarna har toppat nyhetssändningarna. En som ser ljust på framtiden är Annika Bergman som är verksamhetschef på jobbsajten Gröna Jobb.

  – Forskning visar att många vill ha jobb som gör skillnad och som gör att man känner sig nöjd när man har utfört dem. Här ligger vi inom de gröna näringarna bra till, säger hon.

  Här finns störst personalbehov

  Det är stor arbetsbrist inom de gröna näringarna generellt, men störst arbetsbrist finns inom trädgård och trädgårdsanläggning. Det finns även stor brist på mellanchefer, förmän och driftledare. Det är hård konkurrens om utbildad personal. Många gånger har de som har utbildat sig inom de gröna näringarna direkt efter examen börjat arbetat för rådgivande eller säljande organisationer.

  – Det kan vara mer status än att arbeta för dessa organisationer än att arbeta på en gård. Det är synd att de inte kommer ut och jobbar inom produktion, det hade varit en bra grund att stå på när de ska vara rådgivare, säger Annika Bergman.

  Tips till dig som vill jobba inom de gröna näringarna

  Fundera på vad du vill jobba med inom de gröna näringarna. Är det djur, skog, växtodling eller trädgårdsskötsel?

  En grundläggande utbildning som till exempel Naturbruksgymnasium ger en bra grund att stå på. Är du beredd att flytta går det att få jobb som djurskötare eller traktorförare. Med erfarenhet och kurser går det att avancera till förman. När det gäller eftergymnasial utbildning har SLU många program och inom yrkeshögskolan finns också utbildningar, bland annat agrotekniker.

  Du hittar yrkeshögskoleutbildningar på www.yrkeshogskolan.se Sista ansökningsdag för yrkeshögskolan är i maj för de flesta utbildningar.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen