Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 27 januari

  Grisbondens bästa ledarskapstips

  Bjud på grisningspizza, sköt den löpande informationen i en Facebookgrupp och undvik detaljstyrning. Det är några av grisföretagarens Peter Eriksson bästa tips till arbetsgivare inom lantbruk.

  FOTO: Emil Langvad/TT och Privat

  När Peter Eriksson jobbat fem år som soloföretagare insåg han att det skulle vara både lättare och roligare att utveckla verksamheten tillsammans med anställda. Den första medarbetaren rekryterades 1998. I dag har Grevbäcks Gris, som har 330 suggor integrerat samt växtodling och skog, sex heltidsanställda varav två är familjemedlemmar.

  En av de största utmaningarna är att hitta rätt personal. Många lantbruksföretag har till och med svårt att få ansökningar, men Grevbäck Gris har en strategi som visat sig fungera.

  – Var öppen! Bjud in skolor, företag, medier, gör ditt företag välkänt. Det har gjort det mycket lättare att få folk att söka jobb här.

  – Vi lantbrukare måste vara öppna och attraktiva som arbetsgivare, bara då vill unga människor komma in och jobba och sedan ta över, säger Peter Eriksson som i julas fick besök av två lokaltidningar som gjorde reportage om jobbet bakom den lokalproducerade julskinkan.

  Han ger en känga till lantbrukare med gammeldags tankesätt.

  – Tyvärr hör jag ofta lite äldre lantbrukare klaga på att jobbet är så tråkigt och dammigt… Hör man sådant vill väl ingen välja den yrkesbanan?

  Hur avgör man vem som passar bäst för jobbet?

  – Jag tycker att det viktigast att personen har ett genuint intresse, det är viktigare än formell bakgrund, säger Peter Eriksson.

  Samtliga anställda är involverade i rekryteringar.

  – Det är så viktigt att alla är med vid intervjun och att den som söker jobbet är här och provjobbar någon dag, dels för att se om man funkar ihop, dels för att ge en inblick i vad jobbet går ut på. Speciellt om det kanske är första jobbet.

  Var noga med att beskriva moment och villkor för jobbet, betonar Peter Eriksson.

  – Vi försöker vara konkreta. Vi börjar klockan sex på morgonen med att tvätta boxar, sådant ska inte komma som en överraskning.

   Angelika Linder (t v) och Ebba Eriksson jobbar på Grevbäck Gris och är, förutom djurskötsel, delaktiga i allt från rekrytering till att skriva arbetsmanualer.
  Angelika Linder (t v) och Ebba Eriksson jobbar på Grevbäck Gris och är, förutom djurskötsel, delaktiga i allt från rekrytering till att skriva arbetsmanualer. FOTO: Privat

  Navet i kommunikationen på Grevbäcks Gris är veckomötena varje måndag. För den löpande kommunikationen – något har gått sönder, någon är sjuk och så vidare – är arbetsgruppens stängda Facebookgrupp oumbärlig. Dessutom finns alla rutiner nedskrivna för att det ska vara lätt att komma in i jobbet eller byta arbetsuppgifter.

  Vad är viktigt att tänka på som arbetsledare?

  – Att visa uppskattning. Både individuellt och för arbetsgruppens insats. Små saker som att bjuda på pizza vid varje grisning betyder nog mycket.

  Peter Eriksson tror att det är bättre att vara arbetsledare än ”boss”; ingen tycker det är kul att bli kontrollerad.

  – Jag förväntar mig till exempel att de anställda ska lasta ut 500 smågrisar till slaktgrisledet var tredje vecka, sedan är jag inte så noga med hur det görs.

  Personal som trivs jobbar bättre, menar han.

  – De ska gilla sin ledare och göra som man säger för att de tycker att det är en bra idé. Det är som med hästar, att piska någon att göra sitt jobb funkar bara en gång.

  Relaterade artiklar

  Till toppen