Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 10 januari 2018

  Faktorerna som styr yrkesvalet

  En av de som snart är redo för ett arbetsliv inom lantbruket är Olle Norman som går Vretaskolans naturbruksprogram med inriktning lantbruk och maskin utanför Linköping.

   Olle Norman går Vretaskolans naturbruksprogram. Han föredrar att jobba med både djur och maskiner framför att vara djurskötare till hundra procent.
  Bild 1/2 Olle Norman går Vretaskolans naturbruksprogram. Han föredrar att jobba med både djur och maskiner framför att vara djurskötare till hundra procent. FOTO: Privat
   Omväxling i arbetsuppgifterna kan vara viktigt. Att ta hand om djuren blandat med att få köra maskiner kan vara mera lockande än att bara jobba heltid i ladugården.
  Bild 2/2 Omväxling i arbetsuppgifterna kan vara viktigt. Att ta hand om djuren blandat med att få köra maskiner kan vara mera lockande än att bara jobba heltid i ladugården. FOTO: Niklas Larsson

  Olle Norman jobbar ibland på en gård med dikor. Det bästa med jobbet på gården, tycker han, är att det är omväxlande då är han inte bara är djurskötare utan också får vara ute i fält och köra maskiner. En heltidsanställning som djurskötare vill han inte satsa på därför att han skulle känna sig låst i ladugården. Att jobba enbart som avbytare är inte heller något han kan tänka sig i dagsläget.

  Vad tycker du om att jobba med djur?

  – Det är levande djur, man kan klappa och mysa med dem. Det är inte bara att skrapa skit. Det är något man tar hand om. Det känns att man gör nytta.

  LÄS OCKSÅ: Brist på djurskötare tuff utmaning för lantbrukare

  När det är kalvningar kan det bli långa dagar och riskabla situationer med djuren. Att jobba som avbytare utan arbetskamrater och med ensamt ansvar både avskräcker och lockar Olle Norman. Den sociala biten saknas men samtidigt ser han fördelar med att kunna planera sin dag själv och att vara oberoende av andra.

  Om du får välja mellan att jobba som avbytare eller att köra maskiner i växtodling?

  – Hade de sagt att jag får jobba både med kor och maskiner hade jag tagit det jobbet framför djurskötare.

  Känner du någon på skolan som bara vill jobba med djur?

  – De går ju djurklassen men det är ju både hundar och sådant. Det är väl ingen hundra procent djurskötare som jag känner, det gör jag faktiskt inte.

  Varför är det inte så populärt att jobba med bara djur?

  – Det är väl lite lågt värderat, att man är dräng, jag vet inte hur bra betalt det är. De flesta tänker ju mest på pengar i dag. I dagens läge är en maskinförare ganska mycket bättre betald.

  Hur ska man locka fler till yrket djurskötare?

  – Bättre löner. Mer reklam om yrket.

  LÄS OCKSÅ: Stort behov av avbytareLÄS OCKSÅ: Mycket att tänka på när man ska anställa

  Så många jobbar i jordbruket

  171 400 svenskar är sysselsatta inom jordbruket, antingen på heltid eller på deltid. Jordbruk med binäringar står för 1,2 procent av sysselsättningen i Sverige. Om man räknar in skogen och livsmedelsindustrin blir andelen större.

  Källa: Jordbruksverket

  LÄS OCKSÅ: Beslut i morgon om ny djurskyddslagLÄS OCKSÅ: Så ergonomisk är Valmet efter 40 år

  Relaterade artiklar

  Till toppen