Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 13 mars 2018

  Etableringsjobb - positivt för gröna näringar

  Regeringen och arbetsmarknadens parter är överens. Etableringsjobb bör införas. Arbetsgivarens lönekostnad för anställningarna blir kraftigt reducerad.

   Maria Möller, vice vd SLA.
  Bild 1/2 Maria Möller, vice vd SLA. FOTO: Skogs- och lantarbetsgivareförbundet
   Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.
  Bild 2/2 Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson. FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  Sedan tidigare finns en stark fokus på nystartsjobb i bland annat gröna näringar, för att matcha arbetslösa med den brist på arbetskraft som råder inom många gröna branscher.

  För att fler långtidsarbetslösa och nyanlända ska få möjlighet att komma in på arbetsmarknaden, har man nu kommit överens om en ny modell för subventionerade etableringsjobb.

  – Jag tror att den här lösningen kommer att spela en viktig roll för de gröna näringarna. Det ska finnas yrkesutbildningar inom specifikt de områden där det saknas kompetens och här kommer parterna själva att få gå in och säga vad som är viktigt, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson till Jobb & Karriär.

  Ska minska brist

  Det är också tänkt att satsningen ska bidra till att i framtiden minska den brist på kompetent arbetskraft, som många företagare vittnar om.

  Skogs- och lantarbetsgivarförbundet SLA, är positiva till överenskommelsen.

  – Jag tror att etableringsjobben kan fungera bra för arbetsgivarna i de gröna näringarna, säger Maria Möller, vice vd SLA.

  I dag söker sig många företagare utomlands för att de inte hittar arbetskraft i Sverige.

  – Det är ju mycket bättre om vi kan hitta den arbetskraften inom landet i stället, säger hon.

  Får mer tid

  För att stimulera anställningen av just de grupper, som står långt utanför arbetsmarknaden, kommer arbetsgivarens lönekostnad att begränsas kraftigt. Den som anställs i etableringsavtal får då också en statlig individersättning under högst två år.

  Personen får under denna tid möjlighet att skaffa sig arbetslivserfarenhet och lära sig yrket. Under anställningen ska arbetsgivaren göra rum för eventuell vidareutbildning och svenskundervisning.

  – Jag tror att man måste låta det ta lite tid. Den som får ett etableringsjobb ska ju både hinna med att lära sig det praktiska yrket och i många fall även lära sig svenska, både i det praktiska arbetet och via SFI. På två år hinner man det, säger Maria Möller.

  Blir riktigt jobb

  Hon tror att de arbetsgivare i gröna näringar som går in och tar emot anställda på etableringsjobb, har för avsikt att personen ska stanna i verksamheten.

  – Annars engagerar man sig nog inte i att göra den insatsen, säger hon.

  Hon menar också att ett jobb i de gröna näringarna kan öppna dörrar till fortsatt arbete även i andra branscher.

  Enligt regeringens information är tanken att projektet ska dra i gång redan nästa år.

  – Det är bra att man har för avsikt att komma i gång fort, men det är en del kvar som måste vara på plats innan dess, säger Maria Möller.

  Fakta

  Enligt förslaget ska arbetsgivarens totala lönekostnad bli 8 400 kronor per månad när etableringsjobben drar i gång 2019. Den statliga ersättningen bli högst 9 870 kronor per månad.

  Den nya lösningen kräver vissa lagändringar. Förslag på hur dessa ändringar kan se ut, ska enligt planen vara klart att remitteras i sommar. Det skulle innebära att regeringen kan lämna en proposition till Riksdagen våren 2019.

  Målet som parterna kommit överens att arbeta mot, är att satsningen ska omfatta minst 10 000 personer när den är fullt utbyggd.

  Källa: Regeringen.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen