Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 17 september 2018

  De utreder olyckor med storbalar

  Under det senaste året har minst fyra personer omkommit i lantbruket vid hantering av storbalar. Nu efterlyser föreningen Säker Arbetsmiljö Sverige lantbrukare och hästägare som har råkat ut för mer eller mindre allvarliga tillbud med de upp 800 kilo tunga balarna.

   Arbetsgruppen som ska utreda olyckor med storbalar, från vänster: Torsten Ivarsson, Anders Danielson, Stefan Wistrand och Joel Persson.
  Arbetsgruppen som ska utreda olyckor med storbalar, från vänster: Torsten Ivarsson, Anders Danielson, Stefan Wistrand och Joel Persson. FOTO: Säker Arbetsmiljö Sverige

  Föreningen Säker Arbetsmiljö Sverige jobbar med säkerhetsfrågor inom den gröna sektorn. Nu har de beviljats ett anslag från Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien för att utreda olyckor med storbalar, för att bättre kunna förebygga sådana i framtiden.

  – Det har skett alldeles för många allvarliga olyckor det senaste året – och de vi känner till är egentligen dödsolyckorna. De andra är som vanligt dolda under toppen av det här isberget, säger projektledaren Anders Danielson, som till vardags är lantmästare och expert åt LRF i arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor.

  ”Många underskattar risken”

  Det Anders Danielson med kollegor är intresserade av att veta är hur tillbudet eller olyckan gick till, vilken teknik och vilka maskiner som användes och vad som eventuellt kunde ha gjorts för att undvika olyckstillfället.

  – Varenda gård med djur eller hästar har ju hantering av storbalar i någon form och det händer ganska mycket. Vi tror att många underskattar risken med de här balarna – de ser inte så farliga ut, de är vita och lite mjuka. Man tänker inte alltid på att de väger mellan 600 och 800 kilo, och får man en sådan på sig har man ingen chans att komma undan, säger Anders Danielson.

  Ska sammanställa faktablad

  I december hoppas föreningen kunna göra en slutredovisning, för att sedan sammanställa faktablad för hur man bör gå till väga för att lagra och hantera storbalar på ett så säkert sätt som möjligt.

  Den som har råkat ut för ett olyckstillbud med storbalar uppmanas kontakta Säker Arbetsmiljö Sverige via telefonnummer 070-985 60 00 eller på e-postadressen info@sakerarbetsmiljo.se. Det går bra att vara anonym.

  Dödsolyckor med storbalar 2017–2018

  6/11 2017, Västra Götaland. Död under ensilagebal. En 48-årig man skulle utfodra dikorna och hade ensilagebalen upplyft i traktorspjutet. När han skulle öppna balen fick han den över sig. Han hittades död under balen.

  31/12 2017, Västra Götaland. Omkom under bal. En 63-årig man fick en ensilagebal över sig på nyårsafton. Räddningstjänsten larmades till gården vid lunchtid. När de kom till platsen var mannen illa fastklämd under balen. Mannen konstaterades senare avliden.

  23/4 2018, Skåne. Död under storbal. En man i 30-årsåldern avled efter en arbetsplatsolycka som inträffade vid 10-tiden på måndagen. Räddningstjänstens yttre befäl bistod ambulans i omhändertagandet av den skadade mannen som fördes till sjukhus. Mannen avled senare av sina skador. Enligt uppgifter omkom mannen efter att en höbal fallit över honom.

  12/6 2018, Skåne.Omkom under maskin. En man i 50-årsåldern avled i en arbetsplatsolycka på en gård. Enligt initiala uppgifter i det larm som räddningstjänsten fick in ska mannen ha klämts fast under en maskin. Enligt uppgift omkom mannen i samband med hantering av en storbalsrivare.

  Källa: Säker Arbetsmiljö Sverige.

  LÄS OCKSÅ: Bror till omkomne bonden: Balarna rena mordvapnenLÄS OCKSÅ: ”Måste ändra hel kultur för ett säkrare lantbruk”

  Relaterade artiklar

  Till toppen