Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 17 april 2018

  De skiftar generation utan barn som tar över

  Thuressons hönseri har varit ett rent familjeföretag sedan starten för 50 år sedan. Nu är det dags för generationsskifte nummer två, men hur löser man det när barnen har andra karriärer i sikte?

   Från vänster: De nya delägarna Joacim Furuhammar och Emma Jidefur, tillsammans med syskonen Yvonne Rydberg och Agne Thuresson.
  Från vänster: De nya delägarna Joacim Furuhammar och Emma Jidefur, tillsammans med syskonen Yvonne Rydberg och Agne Thuresson. FOTO: Anders Nilsson

  Företaget startades av Sigvard Thuresson 1950 och det första generationsskiftet genomfördes i slutet av åttiotalet.

  – Vi är tre syskon, och från början var det tänkt att vi skulle ta över allihop, men i slutänden blev det jag och min syster som tog över, berättar Agne Thuresson.

  Det var väldigt mycket att tänka på, bland annat på grund av arvsskattereglerna.

  – Skiftet planerades i god tid innan och tog ungefär 10 år att genomföra, i slutändan löste vi finansieringen tack vare att arvsskatten var borttagen, säger han.

  Dags för nytt skifte

  Agne Thuresson och systern Yvonne Rydberg har drivit verksamheten sedan dess. 2017 bestämde hon sig för att gå i pension, och därför är det nu dags för nästa generationsskifte. När inte barnen ville ta över funderade syskonen över hur man skulle lösa det i stället. De kom fram till att de skulle fråga två anställda om de ville gå in som delägare.

  – Vi har tagit hjälp av jurister och revisorer för att få alla papper och avtal i ordning. Men när man tar in nya delägare så gäller det även att man har samsyn kring hur företaget ska skötas, säger han.

  – Man vill försäkra sig om att man har en samsyn i personalfrågor och att vi tänker långsiktigt på investeringar så som jag varit van att göra själv. Det här generationsskiftet har gått mycket snabbare, vi har gått från första till sista frågan på ungefär ett år.

  Delaktiga i verksamheten

  Civilekonomen Emma Jidefur är en av de två anställda som nu går in som delägare. Hon har varit i företaget sedan 2015 som ekonomichef.

  – Emma kom in för att arbetsmässigt ersätta min syster, som har haft ansvar för ekonomi och administration, säger Agne Thuresson.

  Den andra nya delägaren är Joacim Furuhammar som även han har varit en del av ledningsgruppen sedan 2015.

  – När han började fick han titeln produktionsutvecklare, och han har växt in i rollen som produktionschef för två av våra tre områden, unghöns och värphöns, medan jag är kvar som ansvarig för paketering.

  Bra samarbete

  – Samarbetet oss emellan fungerar bra, och vi ville se om det skulle gå att ta in dem som delägare. Vi löste det så att de kunde köpa in sig i verksamheten, säger han.

  De har diskuterat och gått igenom hur man ser på företaget och framtiden, så att man är på väg åt samma håll.

  – Jag vill ju att företaget ska fortsätta utvecklas. Jag har tanken i bakgrunden, att jag ska förbereda dem för att någon gång i framtiden ta över, säger Agne Thuresson.

  LÄS OCKSÅ: Debatt: Det måste bli lättare för unga att ta över gårdenLÄS OCKSÅ: Ett nära skifte när grannpojken tar överLÄS OCKSÅ: Hennes väg till gård

  Thuressons Hönseri

  Företaget bedriver ett av Sveriges större äggpackerier. Man har även egna höns och en egen unghönsuppfödning med försäljning till andra äggproducenter.

  Företaget sysselsätter 25 årsanställda

  Paketerar 100 ton ägg per vecka

  Omsättningen är 100 miljoner per år.

  Företaget är delägare i Stjärnägg.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen