Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 12 februari 2019

  Utan dem stannar produktionen

  Den som har uppdaterad kunskap inom maskinteknik och service är hett villebråd. Många stora tillverkare har ständig brist på servicetekniker för allt från mjölkrobotar till skogsmaskiner.

  FOTO: Skogstekniska

  Både tillverkare och entreprenadbolag har stort behov av servicetekniker med rätt kompetens.

  Lantmännen Maskin har totalt cirka 320 servicetekniker och mekaniker, både i verkstad och i fält.

  – Vi jobbar kontinuerligt med rekrytering. Det utbildas inte tillräckligt många inom fordonsprogrammet och bara ett fåtal av skolorna erbjuder inriktning på maskin, säger Fred Stenudd som jobbar med personalfrågor på Lantmännen Maskin.

  För att avhjälpa bristen pågår flera olika samarbeten mellan bransch och skolor. Bland annat startas en yrkeshögskoleutbildning till servicetekniker på Skogstekniska i Alfta hösten 2019.

  – Det säljs mycket skogsmaskiner nu, mer än det sålts på länge. Det är en effekt av skogsbranschens uppsving, vi ska ju byta ut fossila bränslen och där är skogsråvara en viktig del i utvecklingen, säger Joakim Söderberg, utbildningsansvarig på Alfta.

   Joakim Söderberg, utbildningssamordnare på Skogstekniska i Alfta, testar maskinsimulatorer till skolans utbildningar.
  Joakim Söderberg, utbildningssamordnare på Skogstekniska i Alfta, testar maskinsimulatorer till skolans utbildningar. FOTO: Lisa Rogert

  Fel bild av yrket

  De skolor som har utbildning inom området har också haft svårt att rekrytera tillräckligt med elever, även om platser funnits.

  – Många har förutfattade meningar om vad det innebär att jobba som servicetekniker. De tror att det bara handlar om tungskruvning, men mycket av det är borta. Det kommer ny teknik hela tiden och de nya maskinerna har väldigt avancerad elektronik och hydraulik, säger han.

  Dessutom finns många vägar för den som vill gå vidare.

  – Till exempel som säljare eller utbildare måste man känna till maskinerna. Jag är själv utbildad skogsmaskinförare från början, sedan arbetade jag med service och nu sitter jag här på kontoret och jobbar med utbildningar, säger Joakim Söderberg.

   Som servicetekniker ska man ha stora kunskaper i hydraulik och elektronik.
  Som servicetekniker ska man ha stora kunskaper i hydraulik och elektronik. FOTO: Hans Dahlgren

  Stort ansvar

  Det är viktigt att ha social kompetens också. Man möter många kunder och ibland under pressade förhållanden.

  – Man behöver också ha förståelse för kundens behov och hur viktigt det är att jobbet är klart på utsatt tid. Annars kan det få stora konsekvenser för den som väntar på maskinen.

  De som har gått utbildningen kan även jobba med till exempel entreprenad- och lantbruksmaskiner.

  Den snabba tekniska utvecklingen gör att behoven av multikompetens ökar. Maskinteknik är viktigt, men helst tillsammans med kunskaper i datateknik. Många företag söker personal med allmän teknisk utbildning eller erfarenhet och utbildar själva, eftersom den kunskap som de behöver inte finns.

  För att få hålla en YH-utbildning, krävs att man utbildar kompetens som efterfrågas och saknas. Den är anpassad efter marknadens behov och arbetsgivare i branschen får möjlighet att påverka utbildningens upplägg.

  Jobba som servicetekniker

  Som servicetekniker arbetar du med service och reparationer av olika maskiner eller tekniska lösningar.

  Du kan arbeta både i verkstad och ute i fält.

  Service sker generellt planerat, så att maskinen kan vara avstängd den planerade tiden utan större påverkan på verksamheten.

  Felsökning, lagning/problemlösning i fält kan vara stressigt och kräva stor social kompetens.

  Om kundens verksamhet eller produktion står still tills problemet är löst, kan det kosta på och lägga stor press på både din kund och dig. Det gäller att kunna hålla huvudet kallt, men också att ha förståelse för att varje minut är dyrbar.

  Med nya maskiner följer också en stor del datateknik. Mer felsökning kan till exempel göras digitalt och ibland även från kontoret om maskinen är uppkopplad.

  Lön: Cirka 25–35 000 kronor beroende på erfarenhet, kompetens och uppdrag

  Relaterade artiklar

  Till toppen