Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 20 mars 2018

  Bred brist på kompetens till svenska maskinringar

  Riksorganisationen Sveriges Maskinringar märker av en stor brist på arbetskraft. "Det finns väldigt mycket kunder och uppdrag, men inte tillräckligt med folk som kan göra jobben", säger verksamhetschef Annelie Näsström.

   Annelie Näsström verksamhetschef, och Lena Philipson, styrelseordförande för MR Sverige.
  Annelie Näsström verksamhetschef, och Lena Philipson, styrelseordförande för MR Sverige. FOTO: MR Sverige

  MR Sverige organiserar sjutton lokala maskinringar med cirka femtusen självständiga medlemsföretag.

  Inom centralorganisationen märker man att bristen på kompetens är stor i hela Sverige. Det är både folk som kan utföra uppdragen ute hos kunderna, och folk som kan göra det förberedande pappersarbetet inför upphandlingar och projekt, som saknas.

  – Vi behöver anställa personal på kontoren, som kan räkna på nya anbud och koordinera vunna uppdrag. De behöver ha goda branschkunskaper för att till exempel beräkna material och tidsåtgång rätt, men vi har svårt att få tag på den kompetens vi behöver, säger hon.

  Bred brist

  Det är på entreprenadsidan man har svårast att fylla efterfrågan på arbetskraft.

  – Våra maskinringar behöver flera typer av maskinister men vi saknar även folk för manuella och motormanuella jobb. Vi märker att många av våra medlemsföretag också behöver anställa, men det är väldigt svårt att få tag på både egenföretagare och personer att anställa.

  Jobb är det däremot gott om, och man är ibland tvungen att tacka nej till uppdrag på grund av att man inte har tillräckligt med arbetskraft.

  – Vissa kunder erbjuder sig att höja ersättningen, men finns det ingen som kan göra jobbet så finns det inte, inga pengar kan ändra på det, säger Annelie Näsström.

  Vad ska man tänka på och hur ska man gå tillväga om man vill börja jobbainom entreprenad?

  – Det är olika vad som krävs för olika uppdrag, till exempel olika kompetenser. ”Arbete på väg” är viktigt om man vill arbeta mot Trafikverket och det är alltid en förutsättning att man har dokumenterad kunskap och erfarenhet av den maskin man ska köra eller det uppdrag man ska utföra, säger Annelie Näsström.

  – Vi ser inte några tecken på att det skulle bli mindre jobb inom någon snar framtid. Nu startar flera stora projekt, bland annat vägbyggen, och de stora entreprenörerna får både mindre tid att göra småjobben och behöver hyra in underentreprenörer för att göra delar i de stora projekten, säger hon.

  Fakta

  SM Sverige, eller Sveriges Maskinringar, är en riksorganisation för 17 lokala Maskinringar.

  Ringarna samlar ca 5 000 självständiga medlemsföretag som gör arbeten inom områdena entreprenad, bemanning och Jord & Skog.

  MR Sverige omsatte 600 miljoner kronor under 2017. Två tredjedelar av omsättningen var entreprenad. Kunderna är allt från privatpersoner till stora företag och kommuner.

  Uppdrag inom entreprenad:

  Arbete med snö och sand

  Olika former av skötsel

  Vägkanter och vägunderhåll

  Transport och lyft

  Bygg och anläggning

  VA

  Uppdrag inom jord och skog:

  Jord

  Skog

  Foder/strö

  Transport

  Stängsel

  Skötsel

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen