Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 2 juli 2019

  Borgström: De gröna näringarna behöver ändrade värderingar

  VISBY.

  LRF:s jämställdhetsarbete måste fokusera mer på normer och värderingar, och mindre på att räkna kvinnor i styrelser. Det anser ordförande Palle Borgström.

   Palle Borgström vill ha mer fokus på normer och värderingar i de gröna näringarnas jämställdhetsarbete.
  Palle Borgström vill ha mer fokus på normer och värderingar i de gröna näringarnas jämställdhetsarbete. FOTO: Johanna Norin

  LRF:s ordförande Palle Borgström blev nyligen även ordförande i LRF:s Jämställdhetsakademi.

  – Min ambition är att jobba mer med kultur och värderingar, kanske inte så mycket siffror och diskutera andel kvinnor på olika platser bland medlemmar, förtroendevalda och styrelser, sa han i samband med ett LRF-seminarium om jämställdhet i lantbruket under Almedalsveckan.

  Hur gör man det rent konkret?

  – Jag har inte det svaret riktigt. Jag vet att det betyder mycket hur ledare agerar och att det sätter normer för en hel organisation, och det är klart att det vilar ett ansvar på mig och andra som har höga poster. Men jag hoppas vi kan ha väldigt bra diskussioner i Jämställdhetsakademin.

  Påverkad av kvinnors berättelser

  Kursändringen är enligt Palle Borgström en effekt av vad han hört kvinnor berätta om vilka attityder de mött i de gröna näringarna.

  – Vi ser unga tjejer som utbildar sig men när de kommer tillbaka från praktiken så säger de att: På sådana arbetsplatser vill jag inte arbeta i framtiden.

  Samtidigt visar statistiken, som Jämställdhetsakademin själv tagit fram, att det fortfarande är långt till en balanserad fördelning mellan könen i lantbruket i frågor som markägande, företagande, företagsledande, föräldraledighet och hushållsarbete.

  En poäng med att man tittar på siffror är ju att det är väldigt mätbart om man når framgång eller inte. Är det inte mycket svårare när man pratar om värderingar?

  – Jo, det är mycket svårare, och svaren blir inte så givna som när man tar de enkla frågorna. Men vi kan inte väja för de här svåra frågorna, vi måste ta oss an de också.

  Men finns det inte också en risk att det är ett sätt för att inte behöva stå till svars för om det inte händer någonting, för det går ju inte att mäta?

  – Så ser inte jag det. Jag är helt övertygad om att vi fortfarande kommer att mäta siffror och statistik för att se var vi är någonstans, men det blir mer ett verktyg än ett mål i sig.

  Relaterade artiklar

  Till toppen