Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 11 december 2018

  Bondförnuft la grunden för toppkarriär

  Rötterna i jordbruket har Helena Silvander alltid sett som en fördel, oavsett befattning. I höstas lämnade hon en lång karriär inom bankvärlden, och blev VD för Tillväxtbolaget för Sveriges Lantbrukare.

   – Jag har ofta varit den enda kvinnan, men aldrig varit rädd för att prata om och visa vad jag kunde.
  – Jag har ofta varit den enda kvinnan, men aldrig varit rädd för att prata om och visa vad jag kunde. FOTO: Privat

  – Jag är väldigt stolt över min bakgrund, som uppväxt på gård och fått möjlighet att göra en karriär i bankvärlden. Det har varit en fördel, jag har använt min bakgrund och stuckit ut i förhållande till andra.

  Hon ser fördelar på flera olika plan.

  – Jag har haft en fantastisk och trygg uppväxt med både lantbruk och företag. Min pappa blev glad när jag intresserade mig för företagande och hjälpte mig gärna. Jag började min karriär med att köpa in dagsgamla kalkoner som jag födde upp och sålde till pappa lagom till jul.

  Ett år fick hon en dräktig sugga i julklapp och födde upp grisar på samma sätt.

  Driv från farmor

  En av Helena Silvanders stora förebilder är hennes farmor.

  – Hon var väldigt driven och intelligent, men förbjöds att studera av sin styvmor. När hon sedan gifte sig med min farfar bestämde de att alla deras barn skulle få läsa vidare.

  De fick fem barn som sedermera kunde skriva bland annat professor och VD inom svenskt näringsliv på meritlistan.

  – Det har präglat hela min familj. Hon drev det hon ville och trodde på.

  – Jag har ett stort hjärta och också ett enormt driv. Men man får aldrig tappa sin ödmjukhet.

  Ensam kvinna

  Att vara kvinna i en mansdominerad bransch har inte hållit henne tillbaka.

  – Jag har ofta varit den enda kvinnan, men aldrig varit rädd för att prata om och visa vad jag kunde. Jag tänkte ”Det är ingen i det här rummet som kan det här bättre än jag, så varför ska jag inte dela med mig av min kunskap?”.

  – Det finns säkert de som tyckt att det var jättejobbigt att jag är stark, rak och kvinna. Det är nog jobbigt att ha mig under sig om man har svårt att hantera det, och ibland har jag valt att gå vidare av den anledningen.

  Organisationer med lågt i tak göre sig icke besvär.

  – Jag är nog ganska rak i min kommunikation och jag måste kunna säga vad jag tycker.

  Två tomma händer

  Helena Silvander står mitt i uppstarten av det nya jobbet som VD och lägger grunden för verksamheten i ”Tillväxtbolaget för Sveriges Lantbrukare”.

  – Det har varit två fantastiska månader. Jag startade ju egentligen med ett tomt skrivbord och bygger upp verksamheten från grunden.

  Kompetensförsörjning i gröna näringar är en förutsättning för mycket av den utveckling som satsningen ska finansiera. Vill man lyckas i framtidens lantbruk tror hon dock att det krävs en ordentlig utbildning.

  – I dag är svenskt lantbruk så mycket mer utmanande i teknik och ekonomi än det var förr i tiden, man måste vilja plugga. Däremot ska vi ha en skola som fungerar för alla.

  Relaterade artiklar

  Till toppen