Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 28 mars 2019

  Bonde: Viktigt att nyanställa för att utvecklas

  Skånska tomatodlaren Caroline Andersson välkomnar satsningen ”Mer mat – fler jobb”.

  – Det behövs alltid folk i den här näringen som har en enorm tillväxtpotential, säger hon.

   Caroline Andersson driver en konventionell tomatodling i Skåne och välkomnar satsningen ”Mer mat – fler jobb”.
  Caroline Andersson driver en konventionell tomatodling i Skåne och välkomnar satsningen ”Mer mat – fler jobb”. FOTO: Sydgrönt

  Caroline Andersson driver tomatodlingen Brännan Trädgård i Viken norr om Helsingborg. I växthus och på en yta på 1,1 hektar odlar hon tomater som ger en skörd på uppåt 250 ton. Årsomsättningen ligger på cirka 10 miljoner kronor.

  Gården har fem heltidsanställda och totalt 20 medarbetare under skördesäsongen. Nu behöver hon anställa två till: en teamledare och en maskinreparatör och ”allt-i-allo” på gården. Det är nödvändigt för att få tid att utveckla företaget.

  – Jag har en för operativ roll. Om ett vagnhjul går sönder måste jag åka och köpa det själv. Det blir mycket ”brandsläckning” i stället för strategiarbete, säger hon.

  Men det är svårt att hitta rätt kompetens. Allt färre är insatta i odling, gårdsarbete och livet på landet. Hon är därför en av deltagarna i projektet ”Mer mat – fler jobb”.

  – Samtidigt är intresset för svensk mat och vad vi stoppar i oss är stort, så jag tror vi måste bli bättre på att trumma ut vad vi är bra på, säger Caroline Andersson.

  Hon söker generellt personer som ”kan läsa tomatplantorna” och direkt se om de till exempel har näringsbrist eller är skadedjursangripna. Stort branschintresse och ledaregenskaper är också välkommet.

  Men nya medarbetare måste läras upp, även de som har gått trädgårdsutbildning, då odlingsprocesser skiljer sig åt mellan gårdar.

  – Det kan vara svårt för många att ta in nya medarbetare om man är van att göra allt själv. Men det är nödvändigt att anställa för att utvecklas och bli starkare i dag.

  Relaterade artiklar

  Till toppen