Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 22 juni 2019

  Arbetsmiljöverket ska titta närmare på dödsolyckor

  Regeringen vill vända utvecklingen där fler dör på jobbet.

   Avverkning är ett arbetsmoment där olyckor kan inträffa.
  Avverkning är ett arbetsmoment där olyckor kan inträffa.

  De senaste åren har antalet dödsolyckor på arbetsplatser ökat. Jord- och skogsbruket tillhör de branscher där flest dör i olyckor på jobbet, både sett till antal dödsolyckor, och i förhållande till antal sysselsatta i branschen.

  – Man måste förstås särskilt jobba med de branscher där vi har de här problemen, sa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vid en presskonferens i torsdags.

  För att stoppa den tragiska trenden ger regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att titta på varje dödsfall som skett under 2018 och 2019.

  Ska användas för att undvika dödsfall

  – De ska gå igenom varje olycka noggrant, dra slutsatser och göra rekommendationer baserat på de kunskaper man skaffar sig, sa Ylva Johansson.

  Resultatet av granskningen ska presenteras på ett lättillgängligt sätt så att det kan användas av arbetsmarknadens aktörer för att undvika nya dödsfall. Arbetsmiljöverket gör redan undersökningar efter varje dödsfall i arbetsmiljö, men det arbetet har enligt Ylva Johansson gjorts för användning inom myndigheten.

  Relaterade artiklar

  Till toppen