Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 19 februari

  Stora möjligheter till jobb på gårdar och i skogen

  Det är inte många som slåss om jobben i de gröna näringarna. Det visar Arbetsförmedlingens nya prognoser som släpptes på onsdagen.

   Flera län har brist på jordbruks- och skogsmaskinsförare, samt djurskötare.
  Flera län har brist på jordbruks- och skogsmaskinsförare, samt djurskötare. FOTO: Mostphotos

  Det råder stor brist av förare till jordbruks- och skogsmaskiner i ett antal län. Bland annat i Halland, Norrbotten och Södermanlands län. Det visar Arbetsförmedlingens nya prognoser över utvecklingen på arbetsmarknaden som släppts i dag.

  Även på fem års sikt tror Arbetsförmedlingen att förare av jordbruks- och skogsmaskiner har mycket goda möjligheter till arbete. I och med den tekniska utvecklingen blir maskinerna allt mer avancerade både inom jord- och skogsbruk, vilket påverkar kompetenskraven.

  Djurskötare behövs

  Det kommer också att finnas ett behov av djurskötare och skogsarbetare närmaste åren enligt Arbetsförmedlingen eftersom för få går gymnasieskolans yrkesprogram. Det enda län som det i dag saknas skogsarbetare i är Jämtland.

  Veterinärer utan jobb har stor chans att hitta ett sådant i Västra Götalands, Kalmar och Dalarnas län. Framtiden för de som sökt sig till yrket bedöms som ljus. Även om det är många som vill bli det är utbildningsplatserna få och det kommer sannolikt inte att examineras tillräckligt många för att möta efterfrågan.

  Är man arbetslös slaktare finns det anledning att fundera på att flytta till Kronobergs, Västra Götalands eller Uppsala län.

  Sug efter lastbilsförare

  Men några yrken kopplade till de gröna näringarna finns inte på topplistorna över var det kommer att råda störst respektive minst brist på arbetskraft de närmaste fem åren.

  För jobb som inte kräver högskolekompetens kommer det att vara lättast att hitta anställning om man är buss- och lastbilsförare, elektriker eller kock. Svårast blir det för butikssäljare, handpaketerare och inköpsassistenter.

  För jobb som kräver högskoleutbildning kommer det att vara störst brist på barnmorskor, civilingenjörer och förskollärare. Hårdast konkurrens om jobben kommer det att vara för banktjänstemän, fastighetsmäklare och finansanalytiker.

  Så många yrkesverksamma finns det

  • Förare av skogs- och jordbruksmaskiner: 6 000, andel kvinnor 3 procent

  • Djurskötare: 6 000, andel kvinnor 51 procent

  • Växtodlare & djurskötare: 3 900, andel kvinnor 25 procent

  • Skogsarbetare: 3 700, andel kvinnor 10 procent

  • Veterinärer: 2 400, andel kvinnor 79 procent

  Relaterade artiklar

  Till toppen