Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 4 mars

  Allt fler tjejer vill lära sig köra lastbil

  Söktrycket fortsätter att vara högt till gymnasieskolornas fordons- och transportprogram. Och allt fler av de som kommer in är tjejer.

   Andelen tjejer på transport- och fordonsprogrammen växer hela tiden. 2015 var det var femte elev tjej, i dag mer än var fjärde.
  Andelen tjejer på transport- och fordonsprogrammen växer hela tiden. 2015 var det var femte elev tjej, i dag mer än var fjärde. FOTO: Shutterstock

  Det finns 89 gymnasieskolor som har transportutbildning. På nio av dessa är andelen kvinnliga elever över 40 procent.

  21 skolor har över 35 procent kvinnliga elever. Och andelen växer hela tiden. 2015 var var femte elev tjej, i dag är det mer än var fjärde.

  Den trenden kommer att hålla i sig, tror Micaela Roslund, projektledare på Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA):

  – Det tror jag absolut. Nu börjar allt fler skolor jobba mer målmedvetet med att nå tjejer också. Så jag ser ingen anledning till att det ska vända.

  Någon risk för att en ökande andel kvinnor bakom ratten ska innebära att löneläget försämras ser inte Micaela Roslund:

  – Jag hoppas och tror inte det. Det är både män och kvinnor som är åkare i dag så det ska nog inte bli så.

  Antalet elever som tagit examen på fordons- och transportprogrammen har varit omkring 1 300 per år. Men behovet från branschen är betydligt större:

  – Vår trendindikator har stadigt legat på omkring 5 000 nya chaufförer per år. Och inget pekar på att den trenden kommer att mattas av heller, säger Micaela Roslund.

  Suget från branschen är stort. Men det är också intresset att gå gymnasieskolornas fordons- och transportprogrammen. TYA har årligen frågat samtliga skolledningar om söktrycket till utbildningen. 2016/17 ansåg 22 procent av skolorna att det var ett högt söktryck, de senaste två åren har andelen varit en bit över 50 procent.

  Västra Götaland och Skåne är de regioner där söktrycket är högst, i Blekinge och Västmanland är det lägst.

  14 av skolorna har även vuxenutbildning. Också där ökar elevantalet. För fyra år sedan började 436 vuxna kursen. 2019 var antalet 802 stycken.

  GRAFIK: Antal sökande och antagna på transportprogrammet

  Källa: TYA

  Skolorna med flest kvinnliga elever

  I dag är andelen tjejer på transportinriktningen i snitt 27,3 procent i årskurs 2, men några svenska gymnasieskolor som sticker ut:

  Vägga gymnasium, Karlshamn 57,1%

  Malmenskolan, Grängesberg 56,3%

  Alléskolan, Hallsberg 50%

  Peder Skrivares skola, Varberg 50%

  Sunnerbogymnasiet, Ljungby 50%

  Presterudsgymnasiet, Kristinehamn 47,1%

  Jämtlands Gymnasium Fyrvalla, Östersund 41,2%

  Elof Lindälvs gymnasium, Kungsbacka 40,9%

  Hörby Yrkesgymnasium 40%

  Källa: TYA

  Relaterade artiklar

  Till toppen