Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 6 oktober 2019

  ”Praktiken gjorde mig mer självständig”

  Allt fler elever på naturbruksgymnasium gör utlandspraktik. Olle Kjellén skördade sockerbetor och Tone Hildås tränade hundar på praktik i Nederländerna.

   Under praktiken på ett hundhem i Nederländerna fick Tone Hildås träna amstafftiken Gucci inför familjeplacering.
  Under praktiken på ett hundhem i Nederländerna fick Tone Hildås träna amstafftiken Gucci inför familjeplacering. FOTO: Tone Hildås

  Många tror nog att utlandspraktik är något främst för teoretiska utbildningar, och så har det varit – men inte längre. Med avstamp i strategin Europa 2020, som kom till för att hantera utmaningar som ekonomisk kris och klimatfrågan, ändrades synen. 2014 öppnade EU upp för utlandspraktik även för elever på yrkesgymnasium inom programmet Erasmus+ där eleven ersätts för alla kostnader för resa och uppehälle.

  Antalet deltagare från naturbrukssektorn har ökat för varje år, mellan 2014 och 2016 med 75 procent. Hittills har 3 493 svenska praktikanter registrerats inom området lantbruk, skogsbruk, fiske, veterinär.

  Praktiserade på lantbruk i Nederländerna

  Olle Kjellén som går tredje året på naturbruksskolan Uddetorp i Skara tvekade inte när möjligheten till praktik på ett lantbruk i Nederländerna dök upp. Under tre marsveckor bodde och jobbade han på en gård i Ter Apel nära tyska gränsen. Sammantaget var det ”helt fantastiskt och underbart”, allt från att möta nya roliga människor, testa ny mat till att få ny lantbrukskunskap.

  – Jag hade aldrig skördat sockerbetor tidigare, nu fick jag vara med och ta upp betor som blivit kvar i jorden och skulle bli biogas, säger Olle Kjellén som siktar på att jobba med växtodling eller djur i framtiden. 

  Blir en bättre lantbrukare

  Förutom att praktiken var kul och intressant gjorde den också Olle Kjellén till en bättre lantbrukare, tror han själv.

  – Jag kan jämföra med något och det gör det lättare att hitta lösningar, till exempel nu på min praktikplats på en ekologisk gård i Järpås. En skillnad var att miljötänket knappt fanns i Nederländerna, där tycker jag att vi ligger längre fram i Sverige.

  Tone Hildås, tredjeårselev på naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda, gjorde praktik på ett hund- och katthem i nederländska Zwolle i våras.

  – Det var speciellt, de hade ett annat sätt att arbeta med hundarna än vad jag är van vid.

  ”Har lärt mig ta ansvar”

  Hon fick bland annat ansvara för att träna upp en amstafftik inför placering hos en familj.

  – Praktiken har gjort mig mer självständig som person och jag har lärt mig att ta ansvar på ett annat sätt än tidigare. Till exempel fick jag själv ta kontakt med de som jobbade på hemmet och fråga vad jag skulle göra, säger Tone Hildås.

   

  Så ansöker du till Erasmus+

  De som studerar på ett yrkesgymnasium som deltar i Erasmus+ kan söka. Intresseanmälan består av ett personligt brev där eleven motiverar varför han/hon vill åka och beskriver vad man vill få ut av praktiken. Intresseanmälningarna matchas sedan mot de praktikvärdar som skolan samarbetar med.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen