Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 17 maj

  Allt du behöver veta om arbetskläder

  Är arbetskläder en rättighet eller en förmån? ATL har pratat med två experter som ger sin syn på saken.

  FOTO: Staffan Löwstedt/SvD/TT

  Det finns ett gediget regelverk kring skyddskläder, men arbetskläder är inte reglerat på samma sätt. I vissa kollektivtal finns arbetskläder inskrivet, men inte i alla.

  Både fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen Gröna Arbetsgivare vill slå ett slag för sunt förnuft när det gäller arbetskläder. Om du har ett arbete där du smutsar ner dig är det självklart att arbetsgivaren tillhandahåller arbetskläder.

  – Det är extra viktigt med arbetskläder när du jobbar med djur. Speciellt om du jobbar med höns och grisar, då smittorisken är hög. Dessa arbetskläder vill du inte ta hem och tvätta i tvättmaskinen med familjens övriga kläder, utan här behöver arbetsgivaren erbjuda tvättning, säger Jörgen Gustavsson som är förbundsombudsman på Kommunal och fortsätter:

  – Arbetskläder ska provas ut, det räcker inte med att köpa in ett gäng gummistövlar i storlek 43, utan stövlarna måste passa de anställda.

   Jörgen Gustavsson
  Jörgen Gustavsson FOTO: Privat

  Även om arbetskläder finns inskrivet i kollektivavtalet så är det vissa detaljer som inte regleras, bland annat hur många ombyten som arbetsgivaren ska tillhandahålla.

  – Det är svårt att säga hur många ombyten som behövs. Om vi ser hur hösten såg ut med mycket regn förstår man att det krävs ett antal ombyten. Medarbetarna behöver kanske byta om under dagen för att hålla sig torra, säger Örjan Lenárd, förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.

  Han lägger till att kläderna måste hinna torka till nästa arbetsdag också, så ett antal ombyten behövs.

  – Jag brukar fråga arbetsgivare hur många ombyten de själva skulle vilja ha? Det är ingen bra idé att låta personalen arbeta i blöta kläder, då blir de förkylda, säger Örjan Lenárd.

  Det finns även en annan aspekt på arbetskläder som både Kommunal och Gröna arbetsgivare tar upp. För många företag är arbetskläder en marknadsföring av företaget.

  – Personalen är ansiktet utåt för företaget. Självklart vill man att medarbetarna är snyggt och prydligt klädda, säger Örjan Lenárd.

   Örjan Lenárd.
  Örjan Lenárd. FOTO: Gröna arbetsgivare

  Ska skydda mot smuts och damm

  Arbetskläder ska skydda mot smuts och damm till skillnad från skyddskläder som ska skydda mot risker som finns i arbetet.

  Arbetskläder och arbetsskor ska användas i tjänsten och får inte användas privat.

  För några veckor sedan publicerade vi en artikel om skyddskläder och vilka regler som gäller för dessa.

  Relaterade artiklar

  Till toppen