facebooktwittermail d

Hittade 70 kvadratmeter stor romersk mosaik i sin fars åker

Under en veteåker i centrala England har arkeologer grävt fram ruinerna av en över 1600 år gammal romersk villa med ett unikt mosaikgolv föreställande scener ur Homeros diktepos Iliaden.

Arkeologisk utgrävning av den stora mosaiken.
Arkeologer från universitetet i Leicester vid utgrävningen av den elva gånger sju meter stora mosaiken föreställande slutstriden i det trojanska kriget mellan grekernas Akilles och trojanernas Hektor. FOTO: UNIVERSITY OF LEICESTER ARCHAEOLOGICAL SERVICES/AP/TT

När Jim Irvine under förra årets engelska lockdown tog en promenad på sin fars nyplöjda veteåker stötte han på krukskärvor som såg gamla ut. De visade sig häröra från tiden då det romerska riket sträckte sig till dagens England.

"Min familj har brukat den här jorden i 50 eller 60 år", säger Jim Irvine till BBC.

"Att få syn på något som har legat ostört i 1700 år eller så är fantastiskt", fortsätter han.

Fyndet fick honom att studera satellitbilder över sin fars ägor, vilket så småningom ledde till att arkeologer upptäckte en romersk villa med tillhörande sidobyggnader från tredje eller fjärde århundradet efter Kristus. I vad som tros ha varit en storslagen matsal bestod golvet av en elva gånger närmare sju meter stor mosaik. 

Mosaiker var vanligt förekommande i såväl privata som publika byggnader i Romarriket, som mellan år 43 och 410 e. Kr innefattade den brittiska halvön ungefär upp till dagens Skottland. Det som gör fyndet unikt i Storbritannien är att det är hämtat från slutet på en av världslitteraturens stora mästerverk: striden mellan Akilles och Hektor i Homeros Iliaden.

Detalj från mosaiken.
Detalj från mosaiken som tros ha varit golv i en stor matsal i den romerska villan. FOTO: UNIVERSITY OF LEICESTER ARCHAEOLOGICAL SERVICES/AP/TT

Mosaiken är i nuläget enligt BBC återigen täckt med sex decimeter jord för att skydda den. Vad som kommer att hända med den och med fältet där den romerska villan hittades är ännu oklart, förutom att det planeras för ytterligare utgrävningar under 2022. Det är tal om att i samarbete med de lokala myndigheterna möjliggöra för allmänheten att beskåda fynden i anslutning till platsen där de hittades, rapporterar lokaltidningen Rutland & Stamford Mercury.

"Det här har varit en häpnadsväckande upptäckt och Jim och hans familj ska ha all heder för deras snabba och ansvarsfulla agerande", säger arkeologen Richard Clark till tidningen.

Mosaiken i sin helhet.
Så ser mosaiken ut i sin helhet. FOTO: UNIVERSITY OF LEICESTER ARCHAEOLOGICAL SERVICES/AP/TT