facebooktwittermail

Militär grävlastare gör 90 knyck

JCB:s militära grävlastare HMEE klarar av att både gräva och beskjutas. Dessutom har den en marschfart på närmare 90 kilometer i timmen.

Det var när det amerikanska försvaret i början på 2000-talet efterfrågade en grävlastare som skulle klara av att hänga med i en konvoj utan att kräva en egen transport som JCB utvecklade modellen HMEE (high mobility engineer excavator).

2005 levererades de första maskinerna. Hittills har bolaget producerat 1 200 exemplar. Nu har en ny order på ytterligare 400 grävlastare till den amerikanska försvarsmakten undertecknats, den är värd över 2,5 miljarder dollar.

JCB:s värstinglastare utvecklades för den amerikanska militären. Nu finns den ytterligare ett antal länders försvar, däribland Sveriges.
JCB:s värstinglastare utvecklades för den amerikanska militären. Nu finns den ytterligare ett antal länders försvar, däribland Sveriges. FOTO: JCB
Beroende på skyddsnivå väger grävlastaren mellan 13,5 till 16,2 ton.
Beroende på skyddsnivå väger grävlastaren mellan 13,5 till 16,2 ton. FOTO: JCB

Maskinen har en maxhastighet på 88,5 kilometer per timme, max grävdjup på 3,94 meter och en Cumminsdiesel som ger 150 kW samt fjädring runt om och ABS-bromsar. Den väger mellan 13,5 ton till 16,2 ton beroende på hur skottsäker grävlastaren ska vara. Däcken är givetvis punkteringssäkra. Fyrhjulsdrift och fyrhjulsstyrning är också standard. Dessutom kan lastaren klara 2,3 ton upp till maxhöjden 4 meter. JCB lyfter också fram att den kan köras in i det militära transportplanet C-130 Hercules.

Ett 20-tal av grävlastarna finns i det svenska försvaret.

Ett antal HMEE redo att lastas på ett amerikanskt transportflygplan på Charlestones flygbas i USA.
Ett antal HMEE redo att lastas på ett amerikanskt transportflygplan på Charlestones flygbas i USA. FOTO: TIMOTHY TAYLOR
JCB:s HMEE har bland annat använts av brittiska styrkor i Afghanistan.
JCB:s HMEE har bland annat använts av brittiska styrkor i Afghanistan. FOTO: JCC