facebooktwittermail

JCB rullar ut första minigrävarna på el

Sedan företaget hoppade på det elektriska spåret har de levererat fler än 50 minigrävare som drivs på batteri.

Här firar personalen när de första maskinerna rullar av produktionsbandet i fabriken i Staffordshire.
Här firar personalen när de första maskinerna rullar av produktionsbandet i fabriken i Staffordshire. FOTO: JCB

19C-1E, som är företagets första modell kan stoltsera med låga omkostnader och en drivlina som är fem gånger tystare än sin konventionella dieselmotsvarighet.

Kunderna ska i första hand finnas bland entreprenörer med mycket inomhusjobb där man vill minimera utsläpp av hälsoskadliga avgaser, samt miljöer där man vill hålla nere ljudnivåerna.

Men en el-grävare ska både underhålls- och driftskostnaderna bli lägre. Men det lär framför allt vara nollutsläppen och de låga ljudnivåerna som lockar till köp.
Men en el-grävare ska både underhålls- och driftskostnaderna bli lägre. Men det lär framför allt vara nollutsläppen och de låga ljudnivåerna som lockar till köp. FOTO: JCB

Kan sänka energikostnader

Med fulladdade batterier ska grävmaskinen klara av en full arbetsdag, enligt JCB. I sitt marknadsföringsmaterial gör företaget bedömningen att kundernas energikostnader ska halveras under de fem första åren med eldrift i stället för diesel. Men märk väl att driftskostnaderna kan variera kraftigt i olika länder beroende på lokala förutsättningar.

Därutöver ska el-grävarna även spara pengar på att underhållskostnaderna väntas bli upp till 70 procent lägre, enligt företaget.

Från minigrävare till betydligt större varianter. ATL var på plats på Svenska Maskinmässan 2016, när JCB stod i fokus för några av produktnyheterna i det tyngre segmentet.