facebooktwittermail d

Jan Björklunds tweet irriterar

"Björklund - be Sveriges mjölkbönder om ursäkt!" Så skriver centerpartisten Staffan Danielsson i ett inlägg apropå Folkpartiets Jan Björklunds tweet på måndagen.

Jan Björklund twittrade apropå demonstrationerna i Bryssel på måndagen följande: "Barnfamiljer kan köpa billigare mjölk. Varför kallas det mjölk-kris?"

Helena Jonssons svar

Tweeten har lett till en mängd tweets till partiledaren. Bland annat twittrade LRF:s Helena Jonsson: "Förmätet sagt av en frihandelsförespråkare med förbehåll för nationella villkor för svenska bönder."

Mjölkbonden Anette Gustawson twittrar: "Detta var nog den mest inkompetenta tweet jag läst. Och den kom ifrån en riksdagsledamot. Pinsamt!"

En annan skriver: "Hur menar du nu? Ska vi importera all billig mjölk då? Finns ju snart inga svenska bönder kvar som har råd att jobba med det."

Mjölken billigare i butik

Även i Facebookgruppen Mjölkdebatten engagerar Folkpartiledarens tweet. Staffan Danielsson (C) rasar och tycker att "HAN BORDE SKÄMMAS".

Andra är mindre arga:

"Allt är ju relativt. Frågan är - har mjölken blivit billigare? På ett sätt som faktiskt påverkar en barnfamiljs ekonomi?'

Har blivit billigare

ATL.nu har ställt frågan till de stora livsmedelskedjorna, men bara Willys har behagat svara. Där har i vart fall Arla mellanmjölk blivit billigare. Från 8,65 kronor per liter för ett år sedan till 8,20 kronor nu.

För en barnfamilj som dricker en liter mjölk om dagen betyder prissänkningen drygt 160 kronor på ett år.

Björklunds svar

På onsdagen twittrade Jan Björklund på nytt: "Självklart är det kris för mjölkproducenter. Men det är ingen brist på mjölk. Det råder överproduktion."

 

ATL har sökt Jan Björklund för en kommentar.