Varje år förlorar landets lantbrukare stora summor pengar på grund av vildsvin. Det rör sig inte bara om direkta skador på vallodlingar och grödor. Förluster uppstår även när lantbrukare måste bryta gröda.
Jakten på vildsvin måste bli större
Det skjuts närmare hundra tusen vildsvin i Sverige varje år, men det räcker inte. Siffran måste upp till 170 000 djur för att stammen ska minska. Det visar beräkningar som SLU har gjort.
Hans Andersson, professor i lantbruksekonomi vid SLU, räknar med att 39 procent av Sveriges lantbrukare drabbas av vildsvinsskador i dag. Störst är skadorna i Kronoberg och Södermanland.
Enligt Hans Andersson måste betydligt fler vildsvin skjutas för att stammen ska krympa.
Siffror från LRF visar att 97 000 vildsvin sköts 2015. Hans Andersson slutsats är att antalet skjutna grisar måste öka avsevärt. Den totala siffran måste upp till drygt 160 000 grisar.
– Om avskjutningen ligger på 35 procent fortsätter stammen växa ändå, säger han.
Får medhåll
Hans Andersson får medhåll av Anders Wetterin, vilt- och jaktexpert på LRF.
– Jag har inget skäl att betvivla siffran, säger han.
– I dag är det jakten och utfordringen som styr hur stor vildsvinsstammen är. Man behöver skjuta betydligt fler vildsvin. 2016 var ett ollonår, det betyder att vildsvinen haft tillgång till "raketbränsle". Dessutom var vintern mild i södra Sverige. Under en kall vinter dör normalt sett första kullen, säger Anders Wetterin.
På flera håll i landet har det uppstått en viss mättnad hos jägarkåren. Vildsvin är inte särskilt roliga att jag längre.
– I dag uppfattas jakt på vildsvin som ett heltidsjobb. Jagar man älg eller rådjur går man ut en lördagsförmiddag. Har man dessutom redan ett arbete är det inte särskilt lockande att sitta uppe på nätterna, säger Anders Wetterin.