facebooktwittermail d

Jakten på gård fortsätter

Det holländska paret Chris och Sarina Koevoet, på husjakt i Sverige, nappade inte på objektet Borsingsby gård utanför Kungsör. För stort och för dyrt, tyckte familjen. Nu går jakten på drömgården vidare.

I februari skrev ATL om de holländska familjerna som ville flytta till Sverige och driva lantbruk.

I samma veva hade bröderna Johan och Joakim Ljung bestämt sig för att sälja familjegården Borsingsby. I artikeln berättade Chris och Sarina Koevoet att de helst ville till Örebrotrakten. Borsingsby ligger utanför Kungsör och Johan Ljung hoppades på en affär.

Fyra generationer


Borsingsby har funnits i familjen Ljungs ägo i fyra generationer. Gården, som kostar 6,3 miljoner kronor, består av två boningshus på 160 respektive 110 kvadratmeter, borrad brunn och jordkällare, en lagård med plats för 70 mjölkkor och en maskinhall. 10 hektar åkermark och 10 hektar betesmark ingår.

- Vi slutade med mjölkproduktion 2006 och nu kändes det som det var dags att gå vidare, säger Johan Ljung.

För stort och dyrt


Men när ATL presenterade objektet för den holländska familjen blev det tummen ner. Gården är för stor och för dyr. Drömmen är i stället ett mindre boningshus, gärna äldre, med mark, skog och tillgång till fiskevatten, för kring 2 miljoner kronor.

Det kan betyda att paret har lättare att hitta rätt objekt längre norrut där prislappen generellt sett är något lägre.

- Genom åren har vi sett många holländska familjer som köper jordbruksfastigheter med lite skog till, men det finns intresse av objekt över hela skalan. Jakträtt är alltid ett extra plus, säger Bengt Pettersson som driver Mäklarhuset i Hagfors.

Holländare till Hagfors


250 holländska familjer har flyttat till Hagfors kommun den senaste tioårsperioden. Tack vare det har skolan fått 50 nya elever och 30 företag har startats i glesbygdskommunen.

Johan Ljung på Borsingsby är inte besviken trots att det inte blev någon affär med paret Koevoet.

- Nej, så är det. Jag har en skarp spekulant på gång och väntar definitivt besked i dagarna. Det är en plantskola som är intresserad av gården, säger Johan Ljung.Mikael Gianuzzi