facebooktwittermail d

Jägare uppmanas hålla utkik efter döda fåglar

I östra England har man börjat avliva de 160 000 kalkoner som finns på den influensadrabbade gården. Och här i Sverige har SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, ökat sin övervakning av vilda fåglar och sin omvärldsbevakning.

Samtidigt kommer rapporter om att antalet fall av det dödliga fågelviruset ökar runt om i världen, enligt brittiska tidningar på söndagen.

Storbritanniens första fall av viruset H5N1 drabbade landets mest kända kalkonfarm, en gård i Holton i Suffolk nordöst om London. Där har 2 600 kalkoner dött av fågelinfluensa sedan i torsdags i förra veckan. Nu frågar sig befolkningen i Suffolk varför det tog så lång tid - 48 timmar - innan uppgifterna nådde det brittiska jordbruksdepartementet. Nu har i alla fall skyddsplanerna rullat i gång. Gården har spärrats av och fjäderfän i trakten måste hållas inomhus.

Försöker lugna


Myndigheterna försöker lugna allmänheten och representanter för lantbrukarna uppmanar britterna att fortsätta köpa och äta kalkon.

Ännu finns det inget besked om H5N1-viruset i England verkligen är av exakt samma sort som det i Asien, där människor har dött. Tills vidare uppger det brittiska jordbruksdepartementet att det inte finns några risker för människor.

De senaste två månaderna har fall rapporterats i Japan, Nigeria, Kina, Egypten, Sydkorea, Indonesien och Vietnam, skriver tidningen Observer.

Fall i Ungern och Ryssland


Här i Sverige bekräftar SVA att fynd av aggressiv fågelinfluensa H5N1 gjorts bland annat i Europa.

I Ungern har två besättningar med utegående gäss konstaterats smittade och i Ryssland har nyligen fall av fågelinfluensa konstaterats i tre flockar med tamfåglar.

- Möjligen kan vi stå inför ett liknande scenario i Europa som under förra vintern med dödlighet bland vilda fåglar, skriver SVA på sin hemsida.

Ber jägare om hjälp


SVA kommer i dagarna att skicka ut ett brev till jägare som är involverade i Svenska Jägareförbundets nätverk i kustområden för att få hjälp att få information om det förekommer dödlighet bland änder, gäss och svanar längs kusterna.Anna Rosenberg