facebooktwittermail d

Jägare såg fel – högdräktig ko sköts ihjäl

En jägare trodde att den högdräktiga kon var ett vildsvin. Alldeles för sent insåg han misstaget.

Arkivbild. Djuren på bilden har ingenting med det aktuella fallet att göra.
Arkivbild. Djuren på bilden har ingenting med det aktuella fallet att göra. FOTO: MOSTPHOTOS

En högdräktig ko har skjutits ihjäl i Kläckeberga, skriver Östra Småland. Kon, som skulle ha kalvat i juni, hade legat under en ek när en jägare fick syn på den och trodde att det var ett vildsvin. Först efter att han avlossat skottet insåg jägaren sitt misstag.

Kon ska ha avlidit direkt. Sent på torsdagen kontaktades lantbrukaren av ett lokalt jaktlag med de tråkiga nyheterna.

Har polisanmälts

Händelsen har anmälts till polisen och en förundersökning har inletts.

– Lantbrukaren har dokumenterat händelsen med foton som vi tar del av. Ett mycket ovanligt ärende måste jag säga, säger Rober Loeffel till Östra Småland.

Enligt polisen har lantbrukaren, som arrenderar marken av Kalmar kommun, tidigare uttryckt en oro kring att något liknande skulle hända då kommunen också arrenderar ut marken för jakt.

Hänt tidigare

I september förra året inträffade en liknande händelse. Då rörde det sig om en kommunjägare, som deltog i skyddsjakt på vildsvin i Eskilstuna kommun. Jägaren följde efter en grupp vildsvin ner mot ett område med våtmarker, där han av misstag sköt en ko som låg ner i en lerpöl.

I samband med detta efterlyste Svenska Jägareförbundet mer information och utbildning kring det faktum att allt mer vilt kommer in i urbana områden.

– Vi vill arbeta med utbildning i den här frågan på många nivåer. Det kan handla om allt ifrån att ge kommunjägare chansen till vidareutbildning till att utbilda de som arbetar med att planera våra samhällen, sa Magnus Rydholm, kommunikationschef på Svenska Jägareförbundet, till ATL då.