facebooktwittermail

Jägare ansöker om licensjakt i Rialareviret

Vargdramat i Rialareviret i Roslagen är långt ifrån över. En jägare har ansökt om skyddsjakt efter attacken i söndags morse.

- Efter helgens dramatiska händelser kändes det självklart. Jag har precis postat ansökan. Jag arrenderar en tjugondel av hela reviret och tycker att jag har rätt att göra det, säger jaktarrendatorn Claes Bäck till Norrtelje Tidning.

Genetiskt värdefulla


Nu blir det upp till Naturvårdsverket att utreda frågan. Den är känslig, eftersom hanen och valparna i reviret anses genetiskt värdefulla.

- Vi kommer att göra en helhetsbedömning som bland annat bygger på remissvar från Viltskadecenter och länsstyrelsen i Stockholms län, säger handläggaren Klas Allander till tidningen.

Tre olika anmälare har också anmält hundägaren. Orsaken är att hunden som dödades sprang lös i skogen och var runt 80 meter från sin matte när den angreps.

Att inte ha full koll på sin hund kan vara ett brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter, men den första anmälningen har redan lagts ned.

- Hur ska vi kunna styrka efteråt att det begåtts ett brott när kvinnan var ensam med hunden vid tillfället, säger stationsbefäl Jan Wallbäck.
ATL.nu