facebooktwittermail d

"Jag har fokus på det jag kan påverka"

Tänk långsiktigt och var en bra och ansvarsfull företagare. Det är hemligheten bakom en lönsam mjölkgård, säger Sören Kihlberg i Björkvik i Sörmland.

I flera år har Bjärsäters gård i Sörmland legat i toppskiktet på EDF-listan där lönsamheten för mjölkgårdar från olika länder i Europa jämförs. Medlemskapet sedan 1989 i EDF, European Dairy Farmers, har för Sören Kihlberg inneburit viktigt utbyte av erfarenheter och eget arbete med kostnadskontroll.

– Jag försöker tänka långsiktigt och ha fokus på det jag kan påverka, säger han.

Ligger inte sömnlös

Mjölkpriset är ingenting han kan påverka särskilt mycket, och därför ligger han inte sömnlös i rädsla för att det ska sjunka. Sören Kihlberg vill inte avslöja vilket pris hans mjölkgård behöver för att tjäna pengar, men säger att det nuvarande mjölkpriset är alldeles för lågt.

– Mellan 2010 och 2014 hade jag ett genomsnittligt avräkningspris på 3,60. Det är ganska okej, säger han.

Inga stora investeringar

Med sina 75 - 80 kor, 75 hektar åker, 50 hektar skog och en båslagård med traditionellt mjölkningssystem tillhör han inte de jättestora företagen. Han hör inte heller till dem som gjort stora investeringar de senaste åren.

För 15 månader sedan hade han sina mest lönsamma månader någonsin.

Vad gjorde du med pengarna du tjänade då?

– De finns på kontot i företaget.

Det är varje enskild mjölkföretagares ansvar att inte göra för stora investeringar som kräver ett orealistiskt högt mjölkpris, tycker han.

– Man är själv skyldig att ha analysen och kan inte skylla på någon annan.

 

LÄS MER: Ingen svensk mjölkgård är lönsam –– Systrarnas initiativ lyfte försäljningen
Klickbar grafikSå många mjölkbönder finns kvar i din kommun