facebooktwittermail

Italien trotsar EU i ny lag om ursprungsmärkning

I Italien ska alla livsmedel ha ingrediensernas ursprungsland på etiketterna. Det säger en alldeles ny italiensk lag, som nu kritiseras av EU-kommissionen.

Italien överger inte lagen än utan hoppas få med sig de andra medlemsländerna i EU.
De italienska jordbruksorganisationerna har länge arbetat för obligatorisk ursprungsmärkning.

2004 försökte den dåvarande regeringen att införa en sådan lag, men då anmälde livsmedelsindustrins branschorganisation den till EU och fick rätt.

Sedan dess har EU närmat sig de italienska positionerna, men kommissionen är långt ifrån övertygad.

EU reagerade direkt


Så fort lagen röstades igenom skickade kommissionären för hälsa- och konsumentpolitik, John Dalli, och jordbrukskommissionären Dacian Ciolos ett brev till den italienske jordbruksministern Giancarlo Galan där de konstaterade att lagen inte är förenlig med EU:s regler.

Trots det har Galan bestämt att fortsätta som planerat. Han har inte sagt det rent ut, men hans uttalanden kan tolkas som att Italien är berett att kämpa för denna lag.
Hur långt regeringen är beredd att gå återstår att se.

Stöd från bönderna


Jordbrukarorganisationen Coldiretti anser att regeringen inte ska ge sig denna gång, även om det innebär ett fördragsbrott och landet dras inför EU-domstol.
- Vi tycker inte att det ska ses alltför dramatiskt om det skulle bli så. Det har ju hänt förut. Däremot anser vi att det viktiga är att det föds en rejäl konfrontation mellan Italien och EU-kommissionen. Målet måste vara det att de andra länderna följer oss i detta fall, konstaterar Stefano Masini på Coldiretti.

På den andra stora jordbruksorganisationen Cia är synen liknande.
- Detta handlar om en lag som tar fram principer för jordbruket och konsumenterna som vi tycker är viktiga. EU-parlamentet är redan inne på vår linje, nu gäller det att övertyga kommissionen också, säger Giuseppe Cornacchia på Cia.

Enligt lagen ska ursprungslandet till alla huvudingredienserna i livsmedlen finnas med på etiketterna. Exakt vilka ingredienser som ska omfattas och hur etiketterna ska se ut bestäms de närmaste månaderna.
Först ut är mjölk- och charkuteriprodukterna.
Krist Kristina Wallin