facebooktwittermail d

"IT viktigare än självförsörjning"

Självförsörjning och stora beredskapsförråd tillhör det förgångna. När Inrikesminister Anders Ygeman blickar framåt är det i stället it-hoten som målas upp som den största utmaningen.

Självförsörjning är inte så viktigt längre, enligt Ygeman.
Självförsörjning är inte så viktigt längre, enligt Ygeman. FOTO: KRISTIAN POHL/REGERINGSKANSLIET

Inrikesminister Anders Ygeman var i går inbjuden till Folk och försvars rikskonferens i Sälen för att redogöra för regeringens samlade strategi för att rusta upp den civila beredskapen.

Ett av hans budskap var att ett modernt försvar inte ska bygga på strukturerna från förr, rapporterar Dagens Nyheter. I regeringens strategi finns det därför inget utrymme för att bygga upp beredskapsförråd för att vara självförsörjande i händelse av krig eller en större kris.

– Självförsörjningsgraden är kanske inte det absolut viktigaste, vi kommer sannolikt att kunna utbyta varor med länder i vår närhet, sa Ygeman.

Uttalandet fick en del i publiken att höja på ögonbrynen, rapporterar Dagens Nyheter.

Däremot pekas drivmedelsförsörjningen ut som ett viktigt delområde, vilket är viktigt för att mattransporterna ska fungera. Förutom lagring av drivmedel öppnade Ygeman även upp för större lagring av gödningsmedel.

Men framför allt betonade han att ett modernt försvar måste ha muskler att bekämpa de nya it-hoten. På den efterföljande presskonferensen utryckte han också oro för en eventuell framtida rysk inblandning i svensk politik.