facebooktwittermail

Skaffade nya maskiner och anställda - då backade kommunen

Åkaren Peter Gustavsson skulle vara underleverantör för snöröjningen i Malå kommun i Västerbotten. Han hade köpt in nya maskiner och anställt ny personal när kommunen drog sig ur.

Peter Gustavsson hade investerat i nya maskiner, personal och digital dagbok inför sitt uppdrag att snöröja i Malå kommun. Arkivbild.
Peter Gustavsson hade investerat i nya maskiner, personal och digital dagbok inför sitt uppdrag att snöröja i Malå kommun. Arkivbild. FOTO: SHUTTERSTOCK/TT

För några veckor sedan kunde Skellefteås lokaltidning Norran berätta om att Malå kommuns snöröjningsbudget riskerar att spricka. Orsakerna ska vara att det snöade mycket under början av året men också att det nya avtalet ser ut att bli betydligt dyrare än det gamla.

– På helårsbasis ser det ut att bli en miljon dyrare, sa tekniske chefen på Malå kommun Lars Grundberg till Norran.

Högre krav

Malå kommun hade fått in två anbud, ett från entreprenören Bilfrakt och ett från Swerock. Båda hade sedan innan kommit överens om att Peter Gustavsson skulle vara underentreprenör - oavsett vilket företag som fick uppdraget.

Peter Gustavsson hade dock krävt mer pengar än föregående år.

– Fördyringen beror på att kommunen har ställt krav som man inte ställt förr. Jourersättning, digital dagbok och hårdare miljökrav på maskiner bland annat. Och om vi inte lever upp till kraven måste vi betala vite, säger han till Norran.

Kommunen backade

Den 29 augusti blev det klart att Swerock fick tilldelningsbeslutet av Malå kommun. Då ingen annan aktör krävde överprövning av beslutet började Peter Gustavsson förbereda sig för uppdraget som skulle börja gälla 1 oktober, anställde personal och investerade i nya maskiner.

Avtalet undertecknades dock aldrig – och 3 oktober meddelade Malå kommun att man valt att avbryta upphandlingen, då två kommunala bostadsbolag hoppat av processen för att i stället sköta sin snöröjning på egen hand. I stället gör kommunen en direktupphandling för en kortare tid och en ny, större upphandling senare.

– Det här är otroligt illa skött, under all värdighet, säger Peter Gustavsson.

Eftersom avtalet inte var påskrivet har kommunen rätten på sin sida. Entreprenören menar dock att kommunikationen har varit väldigt dålig:

– De tyckte att priset var för högt, varför då vänta i en månad och fem dagar innan de meddelar?

Lars Grundberg, teknisk chef i Malå kommun, säger till Norran att kommunens representanter blev tagna på sängen av att de kommunala bostadsbolagen hoppade av. Han framhåller dock att entreprenörerna har ett ansvar att informera sig om läget och slutföra avtalet:

– Vi har inte hört av Swerock heller. Normalt brukar entreprenörerna stå där och vilja skriva avtal direkt överprövningstiden har gått ut, säger han.