facebooktwittermail d

"Inte bara torrmjölk på världsmarknaden"

Kjell Karlsson och Ulrica Karlsson på Skafteröds gård i Ljungskile ska starta lokalt mejeri med start nästa år. Trots svåra tider för svenska mjölkproducenter har de redan fått sådan bra respons att de nu gör slag i saken.

Mjölkpulver.
Mjölkpulver. FOTO: MOSTPHOTOS

– Vi tycker ju att det finns så fantastiska produkter i Sverige som är mycket bättre än bara torrmjölk på världsmarknaden, säger Kjell Karlsson som tidigare varit mjölkbonde i 18 år och som nu arbetar i bärbranschen.

Behov av lokalt mejeri

I Bohuslän där de har sin gård finns många mjölkbönder och det finns även ett uppdämt behov av ett lokalt mejeri.

– Vi har inget mejeri på nära håll, men vi har många duktiga mjölkbönder i närområdet. Att få dem att ansluta sig kommer att vara det minsta problemet. Vi ska få ihop det här. Ju mer vi jobbar med det, desto bättre känns det faktiskt, säger Kjell Karlsson.

Mejeri från Israel

Mejeriet byggs i Israel och fraktas sedan över till Sverige där det monteras och sätts i drift. Planen är att det ska stå klart tidigast på våren nästa år.

– Det tar sex månader att bygga det och sedan tar det cirka tre månader att få allt att fungera på plats, säger han.

Mjölk smaksatt med bär

Anläggningens storlek hamnar någonstans mellan småskaligt och storskaligt mejeri. Produktionstakten ska vara 10 000 liter mjölk per skift och det som ska säljas är syrade produkter och mjölk smaksatt med bär.

– I mejeriet kommer det att produceras vanlig dryckesmjölk och mjölk smaksatta av exklusiva och närproducerade bär. Man började med det i USA för några år sedan och det har visat sig att ungdomar gillar det, ungdomar som inte drack mjölk tidigare, säger Kjell Karlsson.

Fyra kronor

De mjölkbönder som väljer att leverera till paret Karlssons mejeri kan räkna med att få cirka fyra kronor per liter.

– Vi tänkte börja med det och får vi till det så kan vi klättra på det. Vår tanke är att vi ska göra bra produkter till ett rimligt pris för konsumenterna, säger han.

– Jag har själv varit mjölkbonde så jag vet vilket helvete det kan vara. Vi har tänkt att betala lite mer till mjölkproducenterna. Om det inte finns en sund ekonomi i det så kommer vi inte att ha några mjölkbönder kvar i Sverige. Vi kommer att arbeta stenhårt för detta, säger han.