facebooktwittermail

Många inställda möten och mässor efter coronaoro

Årsmöten, mässor och maskinvisningar ställs in till följd av coronaviruset. I dag kom beskedet att Elmia lastbil samt en stor tysk skogsmässa skjuts upp.

Nordens största lastbilsmässa måste skjutas upp på grund av coronautbrottet. Dess påverkan på lastbilsbranschen och transportnäringen har fått arrangörerna av Elmia lastbil att i dag besluta att skjuta upp mässan till 2021.

– Elmia arbetar med fullt fokus på att hantera både nuläget och de förväntade effekterna av Covid-19 pandemin. Vi befinner oss i en svåranalyserad situation, säger Lotta Frenssen, VD Elmia AB i ett pressmeddelande.

Mässan skulle ha hållits den 19 till 22 augusti. Något datum för när den ska bli av 2021 har ännu inte bestämts. 2018 hade mässan över 400 utställare från 17 länder. Totalt kom det nära 33 000 besökare.

Den stora tyska skogsmässan KWF-Tagung som skulle hållits den 1 till 4 juli i Schwarzenborn har flyttats till 30/6 till 3/7 2021. Senaste gången mässan arrangerades var 2016. Då kom 537 utställare från 27 länder och över 50 000 besökare.

Så påverkas möten, event och mässor av coronaviruset:

LANTBRUK:

Lantmännen håller årets föreningsstämma via nätet. Medlemmar och intresserade kan följa den via länk den 7 maj.

Guldmedaljen till mjölkbönder delas årligen ut till bönder som under 23 år har levererat mjölk av högsta kvalitet till sitt mejeri av LRF. I år ställs ceremonin som skulle ha arrangerats den 30 mars på Stockholms slott in på grund av coronaviruset.

Auktion på elittjurar flyttas till nätet. Sista fredagen i mars är för nötköttsbranschen liktydigt med tjurauktion på prövningsstationen i Gunnarp, utanför Hörby. Men i år blir träffpunkten digital.

Svensk Fågels årsstämma som skulle ha hållits den 19 mars ställs in i fysisk form men förhandlingar kommer att skötas på distans.

Mjölkens dag som skulle ha arrangerats den 12 mars ställdes in. Ingen nytt datum är beslutat.

LRF:s riksförbundsstämma delas upp i två delar. En första del om ekonomin kommer att ske digitalt på distans.

Borgeby fältdagar utgår i nuläget ifrån att man kan arrangera mässan som planerat den 24-25 juni.

Slätte Ekodag ska hållas den 16 juni som planerat.

Gris 2020 ställs in i fysisk form. Konferensen genomfördes i stället endast digitalt den 12-13 mars.

KOSLÄPP:

Arlas kosläpp ställs in för besökare på grund av smittrisk. Anmälningssidan för kosläppen skulle ha öppnats under fredagen, men det kommer nu inte att ske. Förra året drog kosläppen 170 000 besökare, enligt Arla.

Norrmejerier ställer också in sina offentliga kosläpp. Omkring 20 000 besökare kom till föreningens gårdar i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län i fjol.

Skånemejerier har beslutat att det inte ska bli några kosläpp inför publik i år. I fjol kom det cirka 20 000 besökare.

SKOG:

Skogens dag ställs in. Dagen skulle arrangeras i riksdagen den 22 april av Föreningen Skogen, men nu hoppas man kunna sätta nytt datum för Skogens dag senare i år. Årsmötet 20 april planeras fortfarande att genomföras, men det ska flyttas till en annan lokal. Minglet i samband med årsmötet ställs in.

Stora Ensos årsstämma ställs in. Stämman skulle ha arrangerats den 19 mars, men nu skjuts den upp till ett senare datum.

Södra bantar sina lokala årsmöten men de ska hållas som planerat.

MASKINER/ENTREPRENAD:

Plogtillverkaren Mählers 125-årsfirande ställs in. Det skulle ha firats den 20 mars på fabriken i Rossön.

Swecon ställer in sina maskinvisningar och events till och med maj månad.

Skogsmaskindagarna i Karlskoga skjuts upp. Mässan skulle ha arrangerats i maj, nytt datum för mässan är 25-26 september.

Ponsse Road Show ställs in. Evenemanget skulle vara ett sätt att fira företagets 50-årsjubileum men nu ställer man in arrangemang i Surahammar, Värnamo och Danmark med omedelbar verkan.

Svenska maskinmässan på Solvalla flyttas till den 1 till 3 oktober.

Bamsesågen ställer in sitt evenemang Öppet hus som var planerat till den 28 mars. Nytt datum är inte satt i nuläget.

Lantmännen maskin ställer in maskinmässan Norcar Demo Tour 2020. De första visningarna skulle ha ägt rum den 16-18 mars i Luleå, Skellefteå respektive Umeå.