Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Insikt 9 februari 2018

  Tuffa tider väntar för engelskt jordbruk

  Storbritannien, York

  Brexit hänger som ett tungt moln över det engelska lantbruket och när ATL besöker tre gårdar i Storbritannien är oron påtaglig, men det finns framtidstro.

  Mike Powley rusar in på gårdsplanen och ursäktar sig. Intervjun måste vänta en stund.

  – De har grävt sönder en vattenledning vid våra nya stallbyggnader och jag måste täta läckan, annars får mina grannar inget vatten.

  Han kastar sig in i pickupen och åker iväg. Vi står kvar på gårdsplanen och pratar med Mikes pappa Tom Powley, som driver gården tillsammans med sonen. Han berättar att gården Elm House farm i Green Hammerton i norra England, brukar 130 hektar och att man har omkring 100 dikor. De odlar bland annat vete, korn och vall. Men stall- och ekonomibyggnader är gamla, slitna och mycket opraktiska för ett modernt lantbruk. Nu ska det byggas nytt, trots Brexit och osäkerheten inför framtiden.

  ”Vi vet inte vad Brexit kommer innebära”

  Mike Powley kommer tillbaks med andan i halsen. Läckan är fixad, grannarna har fått tillbaka vattnet och bygget av de nya stallen kan fortsätta.

  – Vi vet inte vad Brexit kommer innebära, hur utträdet kommer att bli eller vilka tullar som kommer gälla. Men för tillfället oroar jag mig inte utan koncentrerar mig på att göra min verksamhet så effektiv som möjligt, säger Mike Powley.

   Gammalt stall. Trots oro inför Brexit bygger Mike och Tom Powley nya stallar på Elm House Farm.
  Gammalt stall. Trots oro inför Brexit bygger Mike och Tom Powley nya stallar på Elm House Farm. FOTO: Härje Rolfsson

  Elm House farm är ett prisat lantbruk. Bland annat korade tidningen The Northern Farmer far och son till bästa lantbrukare i norra England 2016. Gården är mest känd för sin köttproduktion. Rasen som används är south devon som korsas med limosine. För att få fram bra köttdjur blandar de också in charolais och belgian blue i de djur som går till slakt.

  ”Letar över hela världen efter de bästa raserna”

  – Det viktigaste att tänka på är genetiken. Vi letar över hela världen för att hitta de bästa raserna för oss. Vi försöker designa djur som passar på våra marker. På tjurarna får vi en viktökning, räknat på slaktkroppen, på ett kilo per dag. Och det är ett resultat som inte många köttuppfödare i England lyckas med.

  Mike och Tom Powley satsar stort inför framtiden och det nya bygget blir 4 500 kvadratmeter under tak i närheten av betesmarkerna.

  – Vi har varit på den här gården i 30 år så det är mycket stort för oss. Gamla gårdar är populära att bygga om, vi kommer göra om den gamla gården till bostäder. Det kommer att bekosta investeringen på över 500 000 pund i den nya anläggningen, inklusive ett nytt bostadshus, säger Mike Powley.

   Prisad hjord. Elm House Farm är känd för sina fina köttdjur. En produktiv blandning av bland annat south devon, limosine, charolais och belgian blue.
  Prisad hjord. Elm House Farm är känd för sina fina köttdjur. En produktiv blandning av bland annat south devon, limosine, charolais och belgian blue. FOTO: Härje Rolfsson

  George Gittus driver en stor lantbruksverksamhet i Bury St Edmunds några mil norr om London. Gården Symonds Farm brukar över 2 000 hektar åker, har frigående grisar, en biogasanläggning och en stor lokaluthyrningsverksamhet.

  Precis som för Mike och Tom Powley är Brexit något som väcker många frågor hos George. Han tror bland annat att det finns en stor risk att det brittiska lantbruket hamnar i bakvattnet när politikerna i Brexitförhandlingarna är upptagna med att rädda den stora finansiella sektorn i London. Däremot tror George Gittus att grisproduktionen kommer att klara sig bra.

  – Vi siktar på att sälja hög kvalitet och har en frigående grisproduktion. Det finns alltid någon annan i världen som kan producera billigare, men vi har avsättning för vår kvalitet hos Weitrose, en av de större inköparna i England, säger George Gittus.

   Tror på grisarna. Trots oron efter Brexit ser lantbrukaren George Gittus ljust på framtiden. Särskilt bra tror han att det kommer gå för grisproduktionen.
  Tror på grisarna. Trots oron efter Brexit ser lantbrukaren George Gittus ljust på framtiden. Särskilt bra tror han att det kommer gå för grisproduktionen. FOTO: Härje Rolfsson

  Samtidigt finns oron fortfarande där. Och känslan av maktlöshet, berättar George Gittus.

  – Det är skrämmande men det mesta är utanför vår kontroll. Jag tycker att Brexit var ett dåligt beslut som kan få allvarliga effekter för brittiskt lantbruk. Men det hjälper inte att oroa sig. Lantbruk är väldigt anpassningsbart, bara det inte bli alltför chockartade förändringar.

  Elm House farm i Green Hammerton

  Ägare: Mike Powley

  Gården: 130 hektar

  Anställda: Får hjälp av far Tom Powley

  Produktion: 100 dikor och vall, rödklöver, åkerbönor, höstvete och vårkorn.

  Symonds Farm Bury St Edmunds

  Ägare: George Gittus

  Gården: Brukar över 2 000 hektar

  Anställda: 8 – 10 personer

  Produktion: Främst vete, korn och raps på 1 270 hektar, 10 000 frigående slaktsvin per år, lokaluthyrning och biogasanläggning som genererar 8 miljoner kwh.

  Relaterade artiklar

  Till toppen