Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Insikt 9 februari 2018

  Snabb strukturomvandling i Polen

  Stora stöd och en obarmhärtig strukturomvandling präglar polskt lantbruk.

  FOTO: LRF Konsult

  Tiden efter Sovjetunionens fall präglades till en del av att västeuropeiska lantbrukare flyttade till Polen och köpte stora gårdar.

  Numera är det både betydligt dyrare och svårare att köpa mark i Polen och lantbruket har blivit mer kontrollerat av myndigheterna. Det polska lantbruket blir allt mer likt lantbruket i resten av Europa.

  – Jag hade en bild av att det var både stort och smått, modernt och gammalt, och det fick jag verkligen bekräftat säger Erland Hedin, affärsrådgivare på LRF Konsult i Bollnäs, som besökte polska gårdar tillsammans med ATL.

  – Alla fastnade i diskussionen om problematiken att utveckla sina företag, att expansionen begränsas av både sin omgivning och myndigheters krav.

  Statliga stöden betydande

  Låter inte svenska bönder likadant?

  – Jo, ungefär lika.

  En sak som överraskade var de statliga stöden, som är större än man kan tro. Gårds- och miljöstöd är på svensk nivå. Investeringsstöden är höga, man kan få halva traktorn betald av staten. Och det finns statliga subventionerade lån för att klara sig dåliga år.

  Strukturomvandlingen går snabbt i Polen. Antalet små gårdar har halverats på några få år. Och Erland Hedin tror att utvecklingen kommer att fortsätta, och refererar till lantbrukarna i reportaget här intill.

  – Om tio år har nog Hubert fortsatt att växa och den lilla bonden har lagt av. Han kommer inte att överleva så länge till, säger Erland Hedin.

  Relaterade artiklar

  Till toppen