Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Insikt 9 februari 2018

  Polens lantbruk stagnerar i brist på mark

  Polen, Västpommern

  Mjölkbonden Hubert Bricout har 650 kor på ett gammalt kollektivjordbruk som han köpte när Polen gick med i EU. Men skulle han vilja flytta österut igen. Till ett mer liberalt lantbruk.

  Danuta Dziadeks vrål får sonen Ryszard att snabbt dra på sig stövlarna.

  – Kon har kalvat! Kon har kalvat!

  Mellan skällande bandhundar klafsar han genom lervällingen till stallet, där kon slickar nykomlingen så långt kedjan räcker.

  Ryszard Dziadek och hans familj brukar 12 hektar mark och har 20 dikor, och en sugga för kött till husbehov. Gården är liten, sliten och dåligt skött. Stöden från EU, gårdsstödet och djurstöden är livsviktiga nu när priset på kött är lågt och skörden har slagit fel.

  – Det är väldigt svårt, man tänker hela tiden på ekonomin. Utan bidrag skulle man inte kunna överleva, säger Ryszard Dziadek.

  Han kan ändå inte tänka sig att sälja gården och bli lastbilschaufför igen.

  ”Nästa år blir det bättre”

  – Jag är född och fostrad inom lantbruk och jag gillar det. Man tänker alltid att nästa år blir bättre.

  För att kunna leva på lantbruket skulle Ryszard Dziadek vilja ha 100 hektar mark för växtodling. Men marken är dyr, lånet från köpet av åkern med julgranar som de köpte för att slippa ett grannhus tynger.

  – När de tillåtit utländska lantbrukare att köpa har priserna gått upp. De höjer priserna, de har mer kapital, jag kan inte konkurrera, säger Ryszard Dziadek, och pekar ut över åkermarken bort mot vindkraftverken.

  – Det är Hubert som arrenderar allt.

  Det är Hubert Bricout som är traktens storbonde. Han flyttade till Polen när landet gick med i EU 1994. Han drömde om ett liberalt lantbruk och flyttade från det starkt reglerade Frankrike.

  – Frankrike är kommunistiskt, för socialistiskt och överbeskyddande. Har man för stora ambitioner dödar de dig.

  När han tog över den statliga gården 1997 var produktionen usel både i lagården och på fälten. Gården odlar plöjningsfritt sockerbetor, spannmål och foder på 1 500 hektar sandiga jordar. Nu är skördarna fördubblade och ligger på normal europeisk nivå, skörden av sockerbetor ligger på 60 ton per hektar.

  De 650 korna ligger och idisslar på halm och sand i stora öppna enkla lösdriftsstall. Kalvarna ligger i hyddor här och var. Kvigorna är installade i alla de gamla husen från kolchosens tid.

  Sålde tidigare till Arla

  För 20 år sedan mjölkade korna under 3 000 liter per år. Nu producerar korna, holstein och lite montbéliard, över 12 000 liter per år. Mjölken såldes tidigare till Arla, men nu har Hubert Bricout gått över till Lactalis, som betalar lite bättre, motsvarande 3,10 kronor per liter.

  – Arla var väldigt dåligt partnerskap, vi får inte vara ägare, vi är bara arbetare för Arla, säger han.

  Omsättning på gården är nu motsvarade 35 miljoner svenska kronor per år och försörjer väl Huberts och den polska partnerns familj. Och ger lön till 25 anställda. Lönsamheten är hyfsad.

  – Det har varit dåligt i år, men annars kan jag inte klaga.

  Men precis som småbrukaren Ryszard Dziadek känner sig Hubert Bricout trängd. Han skulle vilja expandera till 800 kor och skaffa mer mark. Men höga priser på jordbruksmark och större byråkrati och krav på förvärvstillstånd gör det svårt. Skulle han investera i dag, skulle det inte bli i Polen.

  – De goda tiderna är över, jag skulle åka till Ryssland eller Kazakstan, säger Hubert Bricout.

  Polen

  Polen är sedan 2004 medlem i EU. Det polska jordbruket är en stor och viktig näringsgren i landet.

  2015 utgjorde Polens jordbruksmark cirka 46 procent av landets yta.

  Lantbruket består fortfarande till stor del av små enheter men strukturomvandlingen till större och

  färre enheter går fort i Polen. Antalet sysselsatta i lantbruket har gått från ca 2,3 miljoner 2007 till drygt 1,9 miljoner 2016.

  Antalet företag där minst 50 procent av produktionen konsumeras av brukarna själva (självhushåll) har gått ner från cirka 1 miljon 2005 till drygt 0,5 miljoner 2010.

  Inom de olika grenarna, mjölk, gris, fågel och växtodling pekar statistiken på färre och större gårdar

  men oförändrad eller ökande totalproduktion. Till exempel har mjölkleveransen till mejeri ökat från 8,7 miljoner ton till 11,1 miljoner ton de senaste 10 åren.

  Antalet dikor har ökat med cirka 100 000 kor från 2008 till 2016.

  Rzeczyn

  Ägare: Hubert Bricout

  Areal: 1 500 hektar

  Grödor: Sockerbetor, spannmål, vall.

  Bearbetning: Plöjningsfritt

  Kor: 650

  Produktion: 12 000 liter

  Raser: Holstein, Montbéliard

  Omsättning: Motsvarande 35 miljoner kronor

  Anställda: 25 personer

  Reclaw

  Ägare: Familjen Dziadek

  Areal: 12 hektar

  Odling: Vete, rågvete, gullupin, vall

  Djur: 20 dikor, 1 sugga och höns för husbehov

  Relaterade artiklar

  Till toppen