Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Insikt 9 februari 2018

  Nya tider för irländskt lantbruk

  Irland, Newtownmountkennedy

  De närmaste åren kommer bli oroliga för irländska lantbrukare. Ekonomiska kriser, Brexit och generationsväxlingar sätter hård press på ett framgångsrikt jordbruksland.

  Mil efter mil av häckar längs vägarna skymmer sikten när vi snirklar oss ut på landet söderut från Dublin. Men när man kommer en bit upp i Wicklowbergen framträder snart ett landskap av gröna fyrkanter. Hundratals mindre betesmarker omgärdade av häckar och gärdsgårdar.

  Det är det gröna och snabbväxande gräset på 4,4 miljoner hektar jordbruksmark och cirka 6,6 miljoner kor som är basen i Irlands framgångar som jordbruksland. Men flera lantbrukare som ATL träffar tror att det kommer att bli svårt att få den unga generationen att ta över.

  – Jag är rädd att det inte kommer finnas några lantbrukare på Irland om 20 år. Unga människor kommer att flytta in till städerna eftersom det inte kommer att gå att få en ordentlig inkomst från gården, säger Tom Short, växtodlare på gården Kilmullen House i Newtownmountkennedy några mil söder om Dublin.

  ”Lantbrukare får inte en rättvis del av kakan”

  Tom Short driver en växtodling som är ovanligt stor för irländska förhållanden. Han äger 75 hektar men arrenderar och sköter ytterligare 380 hektar. Odlingen består främst av vete, korn, havre och raps. Men det är svårt att få det att gå ihop. Trots bra klimat och hög tillväxt menar många att lönsamheten för låg.

  – Till stor del beror det på att handeln tar för stor del av vinsten. Visst, det finns pengar att tjäna på mat, men lantbrukare får inte en rättvis del av kakan, säger Tom Short och fortsätter:

  – Vi har fyra barn och jag skulle gärna se att någon av dem tog över, men ingen av dem har ett genuint intresse. Trots att vi anses vara en stor gård, eftersom vi arrenderar många hektar, genererar vi bara 20 000 euro i vinst per år. Det går inte att försörja en familj på det. Det är sorgligt, eftersom det är ett härligt liv att vara lantbrukare och jag älskar varje minut av det.

  Trots hård press på många områden går mjölkproduktionen bra. Det senaste året har irländska mjölkbönder fått bra betalt.

   Just nu går det bra för irländska mjölkbönder. Priserna har stigit rejält säger Larry Hannon, mjölkbonde på Fullers Court.
  Just nu går det bra för irländska mjölkbönder. Priserna har stigit rejält säger Larry Hannon, mjölkbonde på Fullers Court. FOTO: Härje Rolfsson

  – Jag levererar mjölk hela året och får nu 35 cent per kilo plus omkring 5 cent för fett och protein. Men förra året var katastrofalt, då låg priset på 22 cent per liter, säger Larry Hannon, mjölkbonde på gården Fullers Court i Ballitore utanför Dublin.

  Här finns drygt 200 mjölkkor och en så kallad mjölkplattform på 85 hektar. Det betyder att korna har sina betesmarker runt mjölkningsanläggningen.

  – Vår stora fördel på Irland är gräset. Det växer enormt och vi har de senaste tio åren ökat från nio ton torkat gräs per hektar och år till 14 ton och nu planerar vi att öka till 17 ton genom ännu bättre betesstrategier.

  ”Brexit är ett allvarligt hot”

  Samtidigt är många lantbrukare på Irland bekymrade över Brexit och framtiden.

  – 90 procent av det vi producerar exporteras, bland annat till Storbritannien. Brexit är därför ett allvarligt hot mot vår industri precis som den ryska bojkotten mot EU-produkter slog hårt mot oss. Men jag hoppas vi kan hitta nya marknader om det skulle bli höga tullar mot Storbritannien, säger Larry Hannon.

   Växtodlaren Tom Short hoppas att någon av hans fyra barn ska ta över gården Kilmullen House, men den dåliga lönsamheten oroar.
  Växtodlaren Tom Short hoppas att någon av hans fyra barn ska ta över gården Kilmullen House, men den dåliga lönsamheten oroar. FOTO: Härje Rolfsson

  Förutom eventuella förändrade tullar till Storbritannien kommer gränsen mellan Irland och Nordirland att bli en svår stötesten. Blir det en så kallad hård gräns mellan Irland och Nordirland kan det bli problem för båda länderna. Också växtodlaren Tom Short tror att Brexit kommer bli en utmaning.

  – Vi kommer inte att överleva om vi får världsmarknadspriser för våra produkter. Vi måste in mer på premiummarknaden som till exempel maltkorn till dryckesproducenter eller havre till hästar, säger Tom Short.

  Fullers Court Ballitore

  Ägare: Larry Hannon

  Gården: 85 hektar betesmarker

  Anställda: 1

  Produktion: 200 mjölkkor. Den genomsnittliga årsavkastningen ligger på 7 200 liter per ko. 14 ton torkat gräs per hektar och år.

  Kilmullen House Newtownmountkennedy

  Ägare: Tom Short

  Gården: 75 hektar plus 380 hektar arrenderas

  Anställda: 2 under säsong

  Produktion: Höstvete på 120 hektar. År 2016 låg snittet på 10,37 ton per hektar till en intäkt av 179 euro per ton. Raps, vårkorn och havre är de andra stora grödorna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen