Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Insikt 15 februari 2018

  Gräset är inte grönare på andra sidan

  Det finns inget bästa EU-land för bönder.

  – Skillnaderna är inte så stora som man kan tro, säger Jimmy Larsson, segmentchef på LRF Konsult.

  Bild 1/2
   Jimmy Larsson, segmentchef på LRF Konsult.
  Bild 2/2 Jimmy Larsson, segmentchef på LRF Konsult. FOTO: Görgen Persson

  Förra rapporten, Bonden i EU, kom ut 2005 och redan där konstaterades att ”Vi sitter alla i samma båt”. Jimmy Larsson beskriver dagens situation lite på samma sätt. Det är världsmarknaden som sätter spelreglerna och varje lantbrukare, oavsett land, måste anpassa sig och sätta sitt företag i fokus.

  Jämfört med förra rapporten tycker sig Jimmy Larsson också se att bönderna överlag blivit bättre företagare och att överlevnadsförmågan därmed är starkare.

  ”Fokus på vinst och lönsamhet”

  – En tydlig trend är att lantbrukarna har fokus på vinst och lönsamhet, säger han.

  Många berättelser innehåller kritik av politisk ryckighet och miljökrav. Det skapar osäkerhet i lantbruket.

  Strukturrationaliseringen håller på att skapa ett delvis annorlunda lantbruk i EU. Det går mot allt större företag och produktionsenheter, samtidigt som det skapas utrymme för nischproduktion.

  Närproducerat är gångbart i nästan alla länder medan ekologisk produktion växer kraftigt hos vissa, men är helt utanför kartan i länder som Belgien, Ungern och Polen. I Belgien beror det till största delen på bristande marktillgång.

  Till ytan små länder, som Belgien och Nederländerna, utmärker sig som stora exportörer av framför allt frukt och grönsaker.

  Frankrike är giganten med över 761 000 sysselsatta inom jordbruket medan Finland utmärker sig som ett land med hög självförsörjningsgrad på jordbruksprodukter.

  Oro för ointresse hos unga

  Irland är det lilla landet med den stora exporten. Exempelvis går 90 procent av all mjölk på export och antalet mjölkkor fortsätter att öka. Gräsbaserat foder har varit en framgångsfaktor som skapat mervärde på exportmarknaden.

  Trots det finns en oro bland bönderna för att den yngre generationen inte vill fortsätta. Möjligheterna till generationsväxling ser olika ut i olika länder, men huvudproblemet är att lantbrukarnas barn inte ser bondelivet som tillräckligt lönsamt.

  – Jag är rädd att det inte kommer finnas några lantbrukare på Irland om 20 år, säger den irländske växtodlingsbonden Tom Short.

  Brist på mark, högre lönekostnader och personalbrist är andra problem som det talas om i flertalet länder. I rapporten från Storbritannien sticker oklarheter kring Brexit ut som det överskuggande problemet.

  I vilket land skulle du själv vilja ha din gård Jimmy Larsson?

  – I Sverige. Det är här jag bor och det är här jag kan förutsättningarna bäst.

  Jimmy Larsson anser att man ska utgå från sitt företag och sina kunskaper. Det är bonden själv som avgör vilken produktion och i vilket land verksamheten ska bedrivas.

  LÄS OCKSÅ: Här lägger tyska lantbrukare krutetLÄS OCKSÅ: Byråkrati sätter käppar i hjulet för tyska lantbrukareLÄS OCKSÅ: Stor oro efter brexitLÄS OCKSÅ: Nya spelregler i Storbritannien LÄS OCKSÅ: Detta ligger bakom Nederländernas exportsuccéLÄS OCKSÅ: De exporterar skjortan ur konkurrenternaLÄS OCKSÅ: Storskaligt och eko trendar i FrankrikeLÄS OCKSÅ: Franska bönder tampas med stelbent byråkratiLÄS OCKSÅ: Ungerskt lantbruk går från små- till storskaligtLÄS OCKSÅ: Ungrarna måste våga tro på framtidenLÄS OCKSÅ: Markbrist ökar konkurrensen mellan polska bönderLÄS OCKSÅ: Snabb strukturomvandling i PolenLÄS OCKSÅ: Grisarna dominerar i BelgienLÄS OCKSÅ: Stora volymer i fokus för belgiska bönderLÄS OCKSÅ: Finskt jordbruk präglat av framtidstroLÄS OCKSÅ: Finnarna vill ha ekoLÄS OCKSÅ: Allt färre danskar ägnar sig åt lantbruk på heltidLÄS OCKSÅ: Danska bönder omfamnar eko-boom

  Så har vi gjort genomgången

  • ATL har rest runt i tio av EUs jordbruksländer. VI ville få svar på frågorna: Hur är det att bedriva jordbruk i ert land? Vilka är era största utmaningar?
  • ATLs utsända följde under hösten med när konsultfirman LRF Konsult, för tredje gången sedan Sverige blev medlem i EU, tog pulsen på EU:s jordbruk. Deras tidigare rapport kom 2005. Nyckeltalen i dessa reportage kommer från konsultbolagets undersökning.
  • ATLs reportrar har arbetat självständigt i förhållande till LRF Konsult.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen