Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Insikt 16 mars 2018

  Fler kvinnor vill äga skog

  Andelen kvinnor som vill äga skog ökar, det visar statistik från LRF Konsult. Och detta från att ha varit en traditionellt mansdominerad bransch.

  Allt fler kvinnor vill äga skog. Under 2017 stod kvinnor för 26,5 procent av nyetableringarna och 22,2 procent av tillköpen, en ökning jämfört med 2016 då statistiken i stället visade 24 procent och 19,7 procent, det visar statistik som LRF Konsult har tagit fram på uppmaning av ATL.

  En efterlängtad trend, enligt Karin Perers, ordförande för skogsägarföreningen Mellanskog, och skogsägare.

  ”En långsiktig investering”

  – Det är positivt att fler kvinnor inser att skog är en god och långsiktig investering, säger Karin Perers till ATL.

  Läs också:Skogsägare pressas till bristningsgränsen

  Ja, från att historiskt sett ha varit en mansdominerad bransch börjar ramarna luckras upp. Enligt LRF Konsults statistik, som grundar sig på överlåtelser av LRF Konsults förmedlade fastigheter, ökar andelen skogsköpare som är kvinnor.

  En anledning till trendbrottet är att många av de föreställningar om vad det innebär att förvalta skog och vem som är kapabel till att göra det utmanas. Förr i tiden var skogsägare oftast män som bodde på landsbygden och som själva var verksamma i skogen, men så är det inte längre, berättar Karin Perers.

  ”Det är lätt att vara skogsägare”

   Karin Perers, ordförande för Mellanskog.
  Karin Perers, ordförande för Mellanskog. FOTO: Therese Asplund

  – Dagens skogsägare har flyttat in till städerna. Andra är födda i staden och väljer ändå att köpa skog. Geografin har blivit mindre viktig. Det har även funnits en syn att man som skogsägare måste utföra mycket av skogsbruket själv. Men i dag behöver man inte gå ut med röjsågen om man inte vill, det finns tjänster att använda sig av, i allt från planering till utförande, säger Karin Perers och fortsätter:

  – För mig är en skogsägare någon som har en vision för sin skog som tar aktiva beslut i syfte att förvalta den på bästa sätt. Vi skogsägarföreningar måste vara tydliga i att alla kan vara skogsägare, och att det är lätt att vara det. Något annat som är viktigt är att det finns förebilder.

  132 000 kvinnor driver i dag skogsföretag, vissa tillsammans med en partner, något som gör att de inte syns så tydligt i statistiken, och vissa gör det själva. Nästan 40 procent av Sveriges skogsägare är kvinnor, säger Karin Perers.

  – Lika viktigt som det är att prata om att fler kvinnor behövs i skogsbranschen är det att prata om oss som redan finns där.

   Annika Granquist.
  Annika Granquist. FOTO: Privat

  ”Det är sjukt kul att äga skog”

  Systrarna Annika Granquist, 36, och Jennie Winquist, 34, växte upp på släktgården Stenshult i Kronobergs län. Att vara ute i skogen och gallra och plantera var en del av deras vardag och lade grunden till ett intresse som blev en livsstil. När systrarnas pappa en dag ringde och frågade om de ville ta över gården fanns ingen tvekan och sedan 2010 är det Jennie och Annika som basar över totalt 140 hektar skogsmark, vara 120 hektar är produktiv sådan.

  – Det var självklart för mig att ta över gården med Jennie. Vi har aldrig ångrat det. Det är så sjukt roligt att äga skog, man får så mycket tillbaka. Jag tänker ibland på alla de vars vardag bara består av stress och så tänker jag: Om du bara hade ägt skog och kunnat gå ut och vara där, då hade du samlat lugn för ett år, säger Annika Granquist till ATL.

   Jennie Winquist.
  Jennie Winquist. FOTO: Privat

  Att någon skulle ha något negativt att säga om att kvinnor äger skog fanns inte på kartan när Jennie och Annika tog över. I stället möttes de av hurra-rop och ryggdunkningar.

  ”Man kan alltid komma längre”

  – Många tänker att det finns en massa fördomar, men så är det inte längre. Vi är själva ute och röjer och vi märker att fler tjejer intresserar sig för skogen. Det finns även en del män som inte själva är så bra på skog som har rådfrågat oss om hur vi gör. I Sverige har man kommit långt, sedan kan man alltid komma längre, säger Jennie Winquist till ATL.

  Samtidigt delar de Karin Perers bild av att förutsättningarna för kvinnor har förändrats och förbättrats.

   I roddbåten på väg över Hultasjön där systrarna Annika och Jennie brukar fiska och bada.
  I roddbåten på väg över Hultasjön där systrarna Annika och Jennie brukar fiska och bada. FOTO: Jennie Granquist

  – Tidigare var skogsbruk ett tungt arbete och även om jag gillar att vara ute med röjsågen är det inte alla som vill det, det är därför vi har våra maskiner som underlättar så att även de som inte gillar eller kan vara ute i skogen ändå kan äga skog. Dagens familjeförhållanden är också annorlunda. Det är inte lika självklart att kvinnan ska vara hemma och sköta hushållet medan mannen tar hand om skogen och ekonomin. Detta bidrar också till att fler kvinnor är ute i skogen och röjer och planterar, säger Annika.

  Läs också:Svarthandel dumpar vedpriset

  Nej, fördomar är nog inte den främsta anledningen till att det ändå är fler män som köper och säljer skog, tror Jennie och Annika. Det handlar snarare om att man inte ser skog som en lönsam investering.

  Ser inte den ekonomiska vinningen

  – Om man, till skillnad från oss, inte har någon koppling till skogen kan det vara svårt att förstå på vilket sätt skogsbruk är en god investering. Det är synd att människor tänker så, för möjligheterna är så många. Skogsbruk är ett företag som många andra, att köpa skog är som att köpa aktier och det ger ekonomisk vinning, säger Jennie och får medhåll av Annika:

  – Att köpa en skog är ett långsiktigt ägande som ger avkastning på lång sikt, men i början kostar det och många vill inte lägga ut stora pengar på något som inte ger avkastning direkt.

  Men enligt Annika går tiden fortare än man tror och helt plötsligt har planteringen blivit en fin gallring som ger pengar över till att investera i nya fastigheter.

   Kantarellplockning i skogen som Jennie och Annika äger.
  Kantarellplockning i skogen som Jennie och Annika äger. FOTO: Jennie Granquist

  Både Jennie och Annika ser ett stort behov av förebilder. Inte bara kvinnor som bor på landsbygden och är aktiva i skogen. Om kvinnorna ska bli fler måste de inse att skog är en lönsam industri, och att man kan driva ett skogsbruk på olika sätt, säger Annika Granquist.

  Driver skogsbruk från bostadsrätten

  – Vi behöver förebilder som inte bara är aktiva i skogen och kan visa på det estetiska värdet utan förebilder som kan visa att det finns en ekonomisk vinning att äga skog, säger Annika och fortsätter:

  – En person ska inte behöva vara uppvuxen på en skogsgård för att våga äga skog utan man ska våga köpa skog även om man bor i en bostadsrätt i stan. I dagens Sverige kan det fungera om man är intresserad, lyhörd för råd och tips och vågar satsa.

  Läs också:Stadsborna pressar skogsägare

  Och för Karin Perers, ordförande för Mellanskog, handlar det både om att med hjälp av fler förebilder uppmuntra kvinnor att köpa skog, men också lyfta de som förblir osynliga i statistiken. De som till exempel äger skog tillsammans med sin partner, eller som har ärvt skog i och med ett dödsbo.

   Solnedgång över Hultasjön.
  Solnedgång över Hultasjön. FOTO: Jennie Granquist

  – Det vi vill är att de kvinnor som äger skog ”kommer ut” som skogsägare. Att de ska vara med och fatta beslut, ta aktiv del i skogsbruket, vara lika drivande som sin partner. Det är just den här delaktigheten som vi i Mellanskog vill jobba med, till exempel genom att ha förtroendevalda som är kvinnor. Förebilder är otroligt viktigt, avslutar Karin Perers.

  Läs också:Stor frustration över nyckelbiotoper

  Stenshult

  Jord- och skogsbruksfastighet utanför Ryd, Tingsryds kommun

  Ägare: Annika Granquist, 36, och Jennie Winquist 34

  Fastigheten: Totalt 140 ha varav 120 ha är produktiv skogsmark

  Aktuellt på gården: gallring, återväxtkontroll, röjning

  Fokus: Använder skogen till att investera i nya objekt, fokus ligger på produktion och ekonomisk avkastning

  Mörtarbo

  Jord- och skogsbruksfastighet i Folkärna, Dalarna

  Ägare: Karin Perers

  Fastigheten: 170 ha, varav 150 ha skog

  Övervägande barrskog, övervägande yngre och medelålders skog

  Samma arrendering sedan Laga skifte 1858

  Ägd av samma familj sedan 1600-talet.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen