Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Insikt 9 februari 2018

  Fast i gammalt tänkande

  Marken är riktigt bördig och de större jordbruksföretagen går med vinst. Men för att växa snabbare måste jordbrukarna i Ungern börja tro på framtiden, våga ta lån och lösa bristen på kompetent personal.

   Studiebesök. Palinkaproducenten Zoltan Bolyhos och Carl-Axel Andersson från LRF Konsult.
  Studiebesök. Palinkaproducenten Zoltan Bolyhos och Carl-Axel Andersson från LRF Konsult. FOTO: Henrik Dammberg

  De stora arealerna av högklassig jordbruksmark är en stor tillgång för Ungerns lantbruk. Det menar LRF Konsults Carl-Axel Andersson, som nyligen gjorde en studieresa i landet.

  De lantbruksföretag som han besökte domineras fortfarande av personer som utbildade sig och jobbade under kommunisttiden. Ett bristande marknadsekonomiskt tänkande präglar därför företagens verksamhet och hämmar tillväxten.

  Tänker kortsiktigt

  – De är knappt belånade alls. Trots att räntan är låg idag föredrar de att växa i långsam takt utan lån, vilket gör att de missar möjligheten att utveckla företagen i snabbare takt, säger Carl-Axel Andersson.

  Hans intryck var att företagarna tänker kortsiktigt och försiktigt. De litar inte på någon. Inte på banker, myndigheter eller på framtiden. De planerar bara ett år i taget.

  Carl-Axel Andersson tror att en ny generation av unga lantbrukare kommer att kunna professionalisera lantbruket. De behöver bland annat lösa problemet med bristen på kompetent arbetskraft.

  – Man slogs av hur mycket personal de har som arbetar med sina händer. Vi kommer definitivt att se rationaliseringar inom ungerskt jordbruk i framtiden.

  Det finns fortfarande många riktigt små lantbruk med någon ko och några få grisar. I takt med att de blir allt färre växer det fram större produktionsenheter och det var några av dem som Carl-Axel Andersson besökte.

  – Ekonomiskt går det bra för dem. De presenterade väldigt bra resultat, säger Carl-Axel Andersson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen