Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Insikt 9 februari 2018

  Exportoro på Irland

  Irländskt lantbruk är mycket beroende av export och nu oroar både effekterna av Brexit och stora strukturrationaliseringar för familjejordbruken.

  FOTO: LRF Konsult

  Det irländska lantbruket präglas av det snabbväxande gräset och små familjejordbruk. Men det finns en oro över framtiden för familjejordbruken och effekterna av Brexit, det visar LRF Konsults rapport om lantbruket på Irland.

  Rapporten nämner bland annat att de intervjuade lantbrukarna vill fortsätta att utveckla verksamheten för att kunna lämna över till nästa generation. Men det finns en oro att familjejordbruken ska försvinna och att stora företag ska ta över lantbruksenheterna, som blir allt större. Rapporten nämner också landets stora beroende av export.

  Fortsatt hoppfullt trots oro efter Brexit

  – Irland är ett stort exportland av lantbruksprodukter. 90 procent av all mjölk och 50 procent av allt griskött som produceras där exporteras, säger Gustav Andersson, redovisningskonsult på LRF Konsult.

  Då är det viktigt att en stor handelspartner som Storbritannien inte höjer tullarna i samband med Brexit. Men än så länge går det bra. Särskilt för mjölkbönder.

  – Irland har väldigt fina förutsättningar för mjölkproduktion genom möjlighet av betesdrift och när mjölkkvoterna är försvunna har Irland satsat. Just nu uppskattar man att det finns 1,35 miljoner mjölkkor och man tror det kommer komma upp till 1,5 miljoner. Man är dock oroad över utfallet av Brexit och hoppas inte tappa sin exportmarknad dit.

  Relaterade artiklar

  Till toppen