Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Insikt 9 februari 2018

  Så slog Nederländerna exportrekord

  Innovation och politisk vilja är en del i bakgrunden till Nederländernas exportsuccé, det menar LRF Konsults Johan Helmvik.

  FOTO: Annelie Johnsson

  2016 slog Nederländerna exportrekord då livsmedelsprodukter för sammanlagt 85 miljarder euro skickades ut i världen. För att komma upp i dessa volymer krävs både effektivitet och innovation. ATL och Johan Helmvik från LRF Konsult besökte några nederländska företag som är framstående inom växthus- och grisnäringen.

  Ligger i framkant

  – Det är så klart helt enormt att kunna producera så mycket livsmedel på en förhållandevis liten yta. De nederländska lantbruksföretagen ligger i framkant när det gäller innovation och exporterar även mycket tekniklösningar, säger Johan Helmvik.

  Han tror även att de nederländska lantbrukarna får ett större stöd från staten jämfört med hur det till exempel fungerar i grannlandet Belgien som också är inriktat på export.

  – Det verkar finnas en annan politiskt vilja i Nederländerna att satsa på lantbruket. Det är till exempel enklare att få ekonomiskt stöd för miljörelaterade investeringar och omoderna grisstall köps ut av staten.

  Tuffare miljökrav kräver anpassningsförmåga

  Den sistnämnda satsningen handlar om 200 miljoner euro som den nederländska regeringen lägger på att köpa mindre och slitna grisstall. Den nederländska innovationslustan kan komma väl till pass när lantbrukarna nu måste anpassa sig till allt tuffare miljökrav.

  – De har en stor djurtäthet med många jätteanläggningar vilket medför problem med för mycket gödsel och utsläpp. Därför pratar representanter från grisnäringen nu om att det är dags att minska antalet djur, säger Johan Helmvik.

  Relaterade artiklar

  Till toppen